En thriller jeg nylig fullførte var "Passasjeren" av Lisa Lutz, og det angrer jeg ikke et sekund på. Dette er 316 sider med ustoppelig, uhyggelig og reinspikka spenning. Historien er intens, rå, heftig og vill, og sist men ikke minst uforglemmelig. Når den først er ferdiglest, kommer du til å ønske at den var flere titalls sider lengre. Du kommer også til å angre på at du leste den så fort, for det gjorde nemlig jeg. Dette på grunn av at det er en så enormt god historie. Her får du servert absolutt alt du kan ønske deg som leser, krydret med litt oppkvikkende og elegant humor.

Det er vanskelig å ikke la seg begeistre for Lisa Lutz måte å skrive på. Forfatteren har gjort en imponerende god jobb, for dette er en fortelling som er fengende allerede fra første side. Med et forfatterskap på 10 bøker, er dette forhåpentligvis ikke nordmenns siste møte med denne dyktige amerikanske forfatterinnen.


"Passasjeren" er først og fremst en lettlest, oppsiktsvekkende og altoppslukende thriller. Jeg lot meg begeistre av Lisa Lutz karakterskildringer og miljøbeskrivelser allerede fra første kapittel. Historien er både troverdig og forbilledlig, det er nærmest slik at leserne føler tilstedeværelse i historien.

Fakta

Med "Passasjeren" har Lisa Lutz skrevet seg inn blant mine utenlandske favoritt forfattere. Historien forfatteren serverer er velskreven og medrivende. Den er såpass fengslende, at jeg slet med å legge den fra meg. Siden forfatteren har flere utgivelser bak seg på originalspråket, så håper jeg at samtlige kommer lynraskt på norsk. For er det noe Lisa Lutz kan, så er det å sy sammen humor og spenninger i en fengende historie. Jeg ser virkelig fram til framtidige thrillere fra denne forfatteren.


Når Tanya Dubois finner sin mann død i bunnen av trappen, velger hun å ikke ringe politiet. I stedet tar hun seg en real whisky, svinger bortom elskeren sin for en siste hyrdestund og begir seg på flukt. I Nebraska tar pengene slutt. Tanya ringer Mr. Oliver og krever at han sender penger og nye identitetspapirer. Han gjør det til slutt, men er så truende at Tanya frykter for livet. Tanya farger håret, forandrer frisyre, bytter bil – alt for ikke å bli oppdaget.


I Austin slår hun seg sammen med Blue, en kvinne med en enda mer diffus fortid. Blue tilbyr seg å hjelpe henne, men det er en hjelp som får uante konsekvenser. For å overleve blir Tanya tvunget til å gå lenger enn hun noensinne kunne forestille seg. Hun drives fra by til by, fra identitet til identitet, men kan aldri slappe av, eller slå seg til ro. Tanya jages av en beksvart hemmelighet ... men kan hun rømme fra fortiden sin?


"Passasjeren" av Lisa Lutz, er en helt spesiell historie, en unik fortelling som troner øverst blant mine thrillerfavoritter. Forfatteren skriver engasjerende og sjarmerende om ekteskap, død og flykt. Lisa Lutz serverer leserne elleville øyeblikket, som gjør dette til en litterær godbit, du sjelden kommer til å glemme. "Passasjeren" er uten tvil en bok du bør lese i år, om du ikke gjør det, da vil du angre i lang tid. Den er lett og lese, på grunn av sitt alvorlig indre og underholdende ytre.

Den er så ekstremt bra skrevet og et plott bare genier kan sy sammen. Jeg er virkelig betatt av Lisa Lutz litterære karakterer, litterære univers, miljøskildringene og hennes helt spesielle måte å skrive på. Jeg tar av meg hatten og gir full pott på terningen, for er det noe denne thrilleren fortjener, så er det mye ros, og da mener jeg et hav av lovord.