Nettredaktør Ove Tennfjord i Randaberg kommune kan opplyse at bakgrunnen for flaggingen er aktiviteter og markering i Frivillighetens hus og på biblioteket. Tirsdag var det markering av det ukrainske flaggets dag, og språkkafé med kake og kaffe på Frivillighetens hus.

På selve uavhengighetsdagen, onsdag, var det også kake og kaffe, men denne gangen på biblioteket. Her var det også ukrainsk boksamling, og ukrainere ble oppfordret til å ta turen til biblioteket.

Ukrainsk på norsk - og norsk på ukrainsk

Sebastian Jazdzewski er biblioteksjef.

– Vi har en liten markering her på biblioteket i dag i forbindelse med Ukrainas nasjonaldag. Vi har ikke hatt en samling her i dag, men alle som har vært innom har blitt informerte om markeringen, forteller han, og viser vei bort til kaffebordet.

Her står det kake, te og kaffe til gjestene. Ved siden av står det et bord med bøker på ukrainsk og norsk.

– Her har vi ukrainske forfattere på norsk, som for eksempel Serhij Zjadan. Det er en av Ukrainas mest kjente forfattere akkurat nå. Her har vi også norske forfattere på ukrainsk, sier han, og viser fram Rørvik og Dybvig sin «Reven og griseungen» og bøker av Torbjørn Egner og Erlend Loe med ukrainsk skrift på forsiden.

Har fått bøker i gave

Etterpå viser Jazdzewski fram nok en utstilling med ukrainske bøker lenger inn i biblioteket.

– Her er det bøker vi har fått i gave, men også bøker som vi har fått låne, og som vi nå kan tilby den ukrainske befolkningen. De er jo tross alt godt over 100 innbyggere her i Randaberg, sier biblioteksjefen.

Han sier biblioteket fremdeles jobber med å gjøre det kjent for ukrainerne at de har et slikt tilbud i kommunen.

– Vi har hatt noen ukrainere på besøk her. Noen har fått vite om det, men det er ikke alle som vet om det, sier han, og reklamerer for hjemmesiden til biblioteket. Der man finner oversikt både på norsk og ukrainsk over hvilke tilbud biblioteket har å tilby, som for eksempel språkkurs.

Arrangement som passer for barna

Biblioteksjefen sier til slutt at det i løpet av høsten blir noen arrangementer på biblioteket for barn og unge som er av den visuelle sorten, og som dermed også passer for barn og unge som ikke snakker norsk, for eksempel barn fra Ukraina.

– Vi skal for eksempel ha et danseverksted i oktober, vi skal ha musikkstund, og alt i september skal vi ha «bobleshow» i kjelleren. Det er en artist som lager ulike typer såpebobler. Det er ganske gøy å se på. Dette er arrangementer som alle barn, uansett språkkunnskaper, kan komme på. Det er også noe vi kommer til å reklamere for overfor den ukrainske befolkningen, sier han.

– Raus og inkluderende kommune

Arrangementene i Landsbyhuset og på biblioteket er altså årsaken til at det flagges med det ukrainske flagget på torget. Offisielt er det kommunen som har ansvaret for disse flaggstengene.

Kommunedirektør Anne Berit Berge Ims bekrefter overfor Bygdebladet at kommunen flagger ved Landsbyhuset og biblioteket. På uavhengighetsdagen til Ukraina, og nøyaktig et halvt år etter at invasjonen i Ukraina startet, sier hun at det oppleves veldig sterkt det som nå skjer i landet.

– Da tenker jeg det er ekstra viktig at vi slår ring rundt hverandre og bryr oss om hverandre. Vi vil være en raus og inkluderende kommune, og det synes jeg vi viser her i Randaberg, sier Berge Ims.

VG skriver at det ifølge FN er drept minst 5.237 sivile ukrainere og såret drøyt 7.000 siden krigen startet. Man regner likevel med at de reelle tallene er mye høyere. Myndighetene i Kyiv mener at over 20.000 sivile er drepte bare i Mariupol.