I sommervarmen fikk de to vogntogsjåførene problemer. Kontrolleder Morten Trevland opplyser at det var to vogntog lastet med nyslaktet fisk som ble stoppet i kontrollen. Årsaken var altså at det rant slimete vann ut av vogntogene.

Kan være trafikkfarlig

– Den nyslaktede fisken lå i iskasser, og så hadde isen begynt å smelte. Det var ikke bare isvann som rant ut, men litt slimete vann blandet med litt blod, forteller Trevland.

– Luktet det ille?

– Det lukter litt fisk, men det er ikke lukten som er problemet. Det er det at det renner ut. I svinger og oppoverbakker kan vannet fosse ut av bilen, og det kan være farlig for kjøretøy som kommer bak, ikke minst for motorsykler, svarer Trevland.

Han sier sjåførene ble pålagt å skru ned temperaturen på kjøleanlegget slik at isen holder seg frosset, og ikke smelter så fort. Da temperaturen var lav nok, og det ikke rant ut vann, fikk de kjøre videre.

– De trenger bedre biler med oppsamlingstanker bak, mener kontrollederen.

Måtte sette igjen flyttelasset

Det var også andre som fikk bruksforbud i forbindelse med kontrollen. Blant annet gjaldt det to varebiler som hadde overlast. De måtte sette igjen deler av lasten sin før de fikk kjøre videre.

– Dette er små lastebiler som ikke kan laste over 3,5 tonn. Her har man gjerne leid en liten lastebil for å frakte et flyttelass for studenten som skal flytte. Laster man lett så går det greit, men bilene ser store ut og blir fort overlastet. Laster du en stor varebil fra gulv til tak så blir det fort overlast når maksvekt er 3,5 tonn, forteller Trevland, og legger til:

– Det stod igjen nesten en hel leilighet på kontrollplassen, men det ordnet seg for de hadde flere biler som kom bak og kunne ta med seg ting.

Trevland legger til at anmeldelser og gebyr begynner å slå inn når overlasten passerer 500 kilo mer enn tillatt. For en bil som kan laste 3.500 kilo blir det altså gebyr og eventuelt anmeldelse når vekten passerer 4.000 kilo.

Også førererne av to vogntog måtte sette igjen deler av lasten sin på grunn av overvekt. De fikk henholdsvis 5.150 og 9.200 kroner i gebyr.

Dekket over bilskiltet

I løpet av kontrollen var det også en personbil som fikk bruksforbud og dessuten 3.000 kroner i gebyr. Årsaken var at det var festet et sykkelstativ på bilen som dekket bilskiltet.

– Vi anbefaler nye sykkelstativ som har både lys og kjennemerke. Det blir en del i gebyr dersom man dekker lys og skilt. I dette tilfellet var det bare skiltet som var dekket, forteller Trevland.

Sjekk bremsene på tilhengeren

I tillegg til dette var det en lastebil som fikk bruksforbud fordi speilet på høyre side var felt inn.

En annen sjåfør fikk gebyr på 500 kroner fordi han ikke hadde med seg førerkortet i kjøretøyet.

En personbil med tilhenger ble også stoppet i kontrollen. Her var bremsene på tilhengeren så dårlige at sjåføren ble pålagt å sette igjen lasten før hengeren kunne trekkes til verksted.

I løpet av kontrollen var det til sammen 82 tunge kjøretøy som passerte over kontrollplassen, og i tillegg ble tre lette kjøretøy kontrollerte.

– De fleste hadde alt i orden, sier Trevland.