Den 14. April 2018 fikk hele Norge beskjed om Jon Michelets bortgang. Forfatteren hadde i lengre tid slitt med sykdom, men hadde klart å fullført siste og sjette bind i det gedigne romaneposet "En sjøens helt". Selv har jeg lest de fleste av Michelets utgivelser, men verket om krigsseilerne står som en personlig favoritt. Gjennom hele seks bind, tegner forfatteren med sin omfattende kunnskap et troverdig, dramatisk og alvorlig bilde av krigsseilernes skjebne og kamp under andre verdenskrig. Jon Michelet beskriver også hverdagslivet som seiler mellom 1940 og 1945. "Krigerens hjemkomst" er en dramatisk, underholdende og spennende avslutning, men også en vemodig avskjed med en forfatter som stod de fleste nordmenn nær.

Handlingen i "Krigerens hjemkomst" starter der femte bind slapp. Leserne befinner seg på et hospital på Ny-Guinea, hvor Halvor Skramstad har ligget i koma etter kamikazeangrepet på M/S Morgedal. Krigen nærmer seg slutten i Norge, men i Stillehavet fortsetter kampen mot japanerne. Med Liberty-båten D/S Armauer Hansen seiler Halvor til Okinawa, hvor både japanere og amerikanere lider enorme tap og et stort antall allierte skip blir senket.

I september 1945 er det nærmere seks år siden Halvor som 18 åring dro til sjøs. Med full av drømmer. Merket av krigsopplevelsene vender han hjem til et land som han tror vil takke ham og de andre gjenlevende sjøfolkene for innsatsen, men som i stedet utviser forakt og dyp mistillit. Uteseilerne kjempet Norges krig på havet, og de vant, med store omkostninger for hver enkelt sjømann. Nå må en ny kamp kjempes: kampen om de tilbakeholdte hyrepengene i Nortraships hemmelige fond. Men denne gangen er det uretten som skal seire. Samtidig strammer kong alkohol sitt nådeløse grep om mang en desillusjonert krigsseiler. Kanskje ligger redningen for Halvor i ærlig arbeid - og i kjærligheten til irske Muriel.

Med romaner som blant annet "Orions belte" og "Panamaskipet", står Jon Michelet som et ikon innen norsk litteratur. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilerne mottok forfatteren flere utmerkelser. Med det historiske verket "En sjøens helt" har forfatteren opplevd eventyrlig suksess. Jon Michelet engasjerer og imponerer i sin måte å skrive på, og har vist sitt solide talent som forfatter gjennom flere tiår. "Krigerens hjemkomst" er en velskreven, dramatisk og alvorlig avslutning på et forfatterskap som har beriket det norske folk gjennom 2 århundrer. For deg som enda ikke har lest de fem første bindene, ja da har du mye å glede deg til. "Krigerens hjemkomst" er et fyrverkeri av en roman og en finale så jeg gleder meg til å lese igjen. For dette er forfatterkunst av ypperste klasse og en litterær opplevelse jeg sjelden har opplevd maken til.

Takk for alt du har gitt oss, Michelet.