Marianne Sunde Hestetun har alltid hatt et fotoapparat av en eller annen sort. Selv om hun alltid har likt å ta bilder, var det ikke før hun flyttet til Kvitsøy at fotointeressen tok av. Nå har hun over 7000 følgere på Instagram og oppdragene renner inn.

– Foto er en lidenskap og hobby jeg bruker mye tid på. Det var noe med øya her som trigget det, og det har bare vokst seg større og større, forteller hun til Bygdebladet.

Hun kom seg på banen på Instagram tidlig og der fikk hun veldig god respons. Foto ble også terapi da mannen var alvorlig syk.

Bildeserie

Se de idylliske bildene som har fått flere hundre reaksjoner

Hjertetransplantasjon

Da mannen til Sunde Hestetun var syk var foto det eneste som kunne tømme hodet. Han ventet på hjertetransplantasjon i over ett år og foto ble hennes terapi.

– Det er ei lang ventetid når du går og venter på noe så viktig. Den eneste gangen jeg klarte å legge de tunge tankene vekk var da jeg var ute med kameraet. Da tenkte jeg ikke på annet enn øyeblikket. Det var for meg en fantastisk måte å avreagere.

I den tiden visste de ikke hvordan framtiden skulle bli. Når hun nå ser tilbake, ser hun at bildene bærer preg av tiden.

– Det var ganske tungt. Jeg ser godt i bildene hvordan jeg tenkte. Bildene var mer dystre, og de inneholdt mer tåke og skyer enn vanlig. Jeg ser i ettertid hvor prega de ble av sinnstilstanden, selv om det var kun da jeg tok bildene at jeg ikke kjente på de tunge tankene.

Sunde Hestetun satt ute på favorittstedet med kamera i hendene da telefonen hun og mannen hadde ventet på i 14 måneder kom. Et hjerte var klar for transplantasjon

Nå har mannen helt andre fremtidsutsikter, og bildene gjenspeiler dette.

– Nå er det mye solskinn bildene, sier Sunde Hestetun.

Kvitsøy

For syv år siden ville familien fra ut av bykjernen. De tenkte seg egentlig til Strandalandet, men med et lite tastetrykk kom de over en bolig på Kvitsøy.j

– Vi tenkte at vi var såpass voksne at vi kunne ta denne sjansen. Om det ikke skulle gå, kunne vi flytte tilbake. Men tilbake har vi ikke sett oss siden. Det er ei perle her ute. Vi bor fritt og godt med natur, havluft og vennlige folk rundt oss. Vi har hytte og hus i ett, og kunne aldri drømt om noe annet.

De hadde ingen tilhørighet til øya før de flyttet.

– Jeg visst knapt hvor Kvitsøy var. Jeg hadde vel knapt hørt om stedet. Nå sitter jeg her og tenker at vi ikke flytter herfra med det første.

Nå reklamerer hun for Kvitsøy så mye hun klarer.

– Jeg prøver å gjøre noe ekstra for å trekke folk til øya. Jeg legger bilder ut på feriesider og andre grupper for å reklamere for Kvitsøy. Jeg synes det er kjekt å bidra og synes dette virker som en god måte å gjøre det på.

Hennes bilde av Kvitsøy ble ett av 4000 bilder fra verden rundt gjengitt i fotoboken View From My Window som samlet inn over 1,4 millioner kroner på Kickstarter.

– Kvitsøy er ei perle. Det er her jeg tar de beste bildene. Det er klart at det er en liten øy, så det er litt begrenset hvor mange motiver man kan finne. Det gjør at jeg må finne dager med bra vær og sollys. Det siste jeg gjør på kvelden og det første jeg gjør om morgenen er å sjekke værmeldingen.

Hun er blitt et lite turistkontor etter hvert som folk kontakter henne og lurer på hvordan det er med overnatting og spisesteder på Kvitsøy.

– Kommunen er veldig frampå for å få nye øyboere. Vi jobber veldig intenst for å fremme øya som bosted og for næring og turisme.

Når Slogen hotell og restaurant skal åpne på Kvitsøy, er det Sunde Hestetun som har fått i oppdrag å ta bildene til nettsiden.

Sunde Hestetun jobber på sykehjem på Kvitsøy. Ved siden har hun fotohobbyen som innebærer enkelte oppdrag.

Enn så lenge kommer bestillinger av oppdrag eller bilder inn via telefon eller hennes Instagramkonto, @mariannesuhestetun, men en nettside er muligens på vei.

– Det blir bare mer og mer foto. Jeg har tenkt på at jeg bør sette opp en nettside nå. Jeg skulle ønske jeg jobbe mer med bildet, men det forblir nok en kjær hobby.

De fleste bildene tar hun med et Fuji XT1, men ikke alle.

– Noen ganger er det øyeblikket som gjelder. Derfor har jeg kjøpt nyeste iPhone. Den har et veldig godt kamera. Du får en annen dybde når du bruker et fotoapparat, men det hender at folk ser på bilder jeg har tatt med telefonen og spør hvilket kamera jeg har brukt. Derfor sier jeg til folk som er interesserte i å ta bilder at det fungerer veldig bra med en god telefon.