Juryen for hedersprisen Gullkniven kunne i dag, 15. mars, meddele at Jo Nesbø er mottaker av prisen, grunnet hans mangeårige og innholdsrike forfatterskap.

I løpet av 25 år har Nesbø beriket norsk krim ved å gi ut en rekke bøker, deriblant tolv Harry Hole-bøker og fem Doktor Proktor-bøker. Forfatteren er en av Norges mest produktive og i 2021 ga vinneren ut hele to novellesamlinger; Sjalusimannen og andre fortellinger og Rotteøya og andre fortellinger, skriver Simen Ingemundsen i en pressemelding.

Han forklarer at hedersprisen skal deles ut hvert femte år.

Kriteriene for å vinne er at forfatteren må ha gitt ut fem krimbøker eller flere og må ha etablert seg som forfatter over ti år eller flere. Juryen har ikke hatt en enkel jobb med å velge en vinner, forteller Simen Ingemundsen, men han og Henning Sviland mener de har funnet den rette vinner i Nesbø.

- Jo Nesbø er svært flink til å fornye seg. Til tider kan bøkene hans være ganske så heftige og brutale, og det kan virke som at Nesbø koser seg når han utsetter sine karakterer voldelige handlinger. Det er uansett fornøyelig å lese hvordan Nesbø plasserer karakterene i sitt dystre og svært så fascinerende univers, uttaler de.

Videre i pressemeldingen skriver de følgende:

«Historien skal ha det til at Jo Nesbø sendte manuset til «Flaggermusmannen» til Aschehoug forlag under pseudonymet, Kim Erik Lokker. Dette valget gjorde han for å forhindre at hans allerede relativt kjente navn skulle telle med i vurderingen. Forlaget valgte å utgi boka, og høsten 1997 var den i handelen. Jeg nevnte at Jo Nesbø ha få gjentakelser, men det som ofte går igjen er Harry Hole engler og demoner. Karakterene til Nesbø har det som regel ganske ille og Harry Hole er vel den karakteren til Nesbø som må tåle mest.»

Juryen har lest samtlige av Nesbø sine bøker og trekker fram Hodejegeren fra 2008 som en av sine favoritter.

De holder ikke tilbake på lovordene om Nesbø:

- Det er ingen tvil om at Jo Nesbø er kjent for knallgod underholdningskrim. Bøkene er lettleste med korte setninger og lite avansert språk, og flere av bøkene inneholder et driv svært få klarer å skape. Nesbø holder som regel trøkket oppe gjennom hele boken, og vi i juryen har enda til gode å legge en utgivelse fra Nesbø fra oss før siste side er lest. Det meste er skrevet forbilledlig uten så mange avanserte detaljer. Forfatteren bruker også en rekke symboler, som vi har nevnt før; engler og demoner. I tillegg er bøkene som regel full av ironi og tørre kommentarer for å få fram alvorlige situasjoner på en humoristisk måte. Noe av det Nesbø er en mester på er å skape en spenningskurve full av dramatikk og uventende hendelser. Noe som han klarte både i «Macbeth» og «Kongeriket».

Jo Nesbø har blitt tildelt Rivertonprisen to ganger og Glassnøkkelen en gang, samt en rekke andre priser. Så «Gullkniven» er ikke første pris forfatteren mottar. Det er ikke bare bøker vi kjenner Nesbø for, på 80 og 90-tallet gjorde han det stort i DiDerre. Nesbø er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges handelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist. Nesbøs bøker er utgitt på mer enn 50 språk og har solgt over 50 millioner eksemplarer.

Statuetten er smidd av lokale Smed T. Kristiansen og skal forestille et lik med en kniv i ryggen. Liket er av gull med blod fra kuttsåret.