Gå til sidens hovedinnhold

«Dette kan gi Hålandsvatnet den hjelpen det trenger»

Artikkelen er over 1 år gammel
For abonnenter

Det har vært skrevet flere artikler i Stavanger Aftenblad og Bygdebladet om tilstanden til Hålandsvatnet om forurensning, blågrønne alger og forurenset bunnslam. I mange tilfeller er det landbruket som får skylden. Når vi vet at det er et stort antall med privatboliger på Stavangersiden, som lar urenset kloakk gå rett i vatnet, er noe av dette uberettiget.

Da vi vokste opp var Hålandsvatnet en yndet tumleplass for store og små, dyrene gikk og beitet langs vatnet og av til vasset de og uti.

Det er ikke alt for langt tilbake i tid at Hålandsvatnet var bygdas drikkevannskilde. Noen husker kanskje det gamle pumpehuset som stod ute på neset nedenfor huset til Monrad Goa/Kuvomma. Derifra gikk pumpeledningen opp til Goakrysset og ut til bassenget i Varen.

Det er kun få år siden Hålandsvatnet ble kåret til ett av Norges mest fiskerike urbane vann.

Det er skrevet litt om forsøk med kjemikalier for å binde opp stoffer i bunnslammet, som gir en årlig oppblomstring av alger. Ingen kjenner langtidsvirkningen av kjemikalier og kanskje kan vi la naturen ordne opp, hvis vi hjelper den på vei.

Første punktet som må på plass er en sanering av utslippene. Randaberg kommune har gjort en stor innsats på det området. Det samme må Stavanger kommune gjøre med sine utslipp.

En annen utfordring er at vanngjennomstrømningen er altfor liten.

Hvorfor ikke strupe ned på utløpet til Møllebekken som renner ut i Møllebukta? Der kan vi ha redusert vannføring slik at vi beholder et vannspeil, men samtidig gi Hålandsvatnet den viktige hjelpen det trenger for å få bedre gjennomstrømning/sirkulasjon.

Hvis vi øker gjennomstrømningen fra Stokkavatnet i kanalen som renner ned ved Friheim, kan vi kanskje få litt sirkulasjon i Hålandsvatnet og utvasking av sedimenter over tid. Dette arbeidet kan tas sammen med sanering av kloakken, når først maskinene er på plass.