(Solabladet)

Denne artikkelen ble først publisert i august 2021, men trekkes opp igjen til glede for nye og gamle lesere. Denne gang er artikkelen åpen for alle, for å gi en smakebit på hva du kan lese som abonnent på Solabladet.

Det var 28. mars i 2009 at Karl Petter Sørnes, Morten Kjeldsen, Tore Loe, Svein Erik Fylkesnes og Ivar Høie hadde sin første vinkveld sammen.

Høie har meldt pass denne kvelden og går dermed glipp av to hvitvin som får terningkast fem og seks av Joa vinklubb.

– Jeg leste i Vinbladet at Vinmonopolet hadde et opplegg hvor man kunne lære å smake vin gjennom sju vinkvelder. Det var nytt for meg og virket interessant, så jeg sendte ut en e-post til noen naboer og fikk positivt svar fra denne gjengen her, sier Karl Petter.

Etter å ha fullført de sju vinkveldene i regi Vinmonopolet, har de fem karene tatt flaskene videre og arrangert vinkvelder med andre tema. Dermed har Joa fått sin egen vinklubb.

Folkelig, men seriøs

Kompisene møtes mellom seks og åtte ganger i løpet av et år, for å smake på vin sammen. I tur og orden roterer de fem på hvem som skal arrangere vinsmakingen, samt en årlig middag hvor vinsmakerfruene får være med på treretters med passende vin.

Denne gang er det i Karl Petters utestue at gjengen har samlet seg.

– Vi er alle i en alder hvor vi har unger som begynner å bli eldre, og da har man gjerne ikke den samme kontakten med kompiser som man hadde før. Jeg kjente alle, men de kjente ikke nødvendigvis hverandre, sier Karl Petter som er glad for at de har blitt en god gjeng.

Morten legger til at alle fem er opptatt med familie og er i full jobb.

– Vi får ikke til å møtes så ofte, men det er likevel utrolig kjekt å ha noe å se frem til, sier han.

Morten får støtte fra Svein Erik som også legger vekt på det sosiale når han forteller om Joa vinklubb.

– Det er et fint avbrekk. Nå har vi drukket vin sammen i tolv år, og sett bort fra alle reisene er vi nesten som en strikkeklubb, sier han lattermildt.

Selv om det sosiale er i fokus, presiserer Karl Petter at de har valgt å gjøre vinsmakingen skikkelig.

– Vi prøver å gjøre det seriøst og spytter ut vinen slik at vi får en noe blank start når vi går over til neste vin. Samtidig skal vi kose oss, så vårt mantra har hele tiden vært «folkelig, men seriøst». Vi ønsker ikke å være vinsnobber, men det er litt vanskelig. Jo mer vin man smaker, jo mer bevisst blir man på kvalitet, sier han.

Etter å ha luktet, smakt, ført rapport og diskutert, samler Karl Petter resultatene for så å publisere det på vinklubbens hjemmeside.

– Det høres veldig seriøst ut, men det er litt av poenget. Når vi derimot er ferdig med vinsmakingen, drikker vi opp resten, gjerne med litt ost og spekemat til vinen, sier Tore.

– Ikke alltid vi er enige

Hver vinsmakingskveld velger arrangøren et tema og kjøper inn seks passende vinflasker. Medlemmene i Joa vinklubb er enige om at det kan være vanskelig å finne på nye tema, men til alles fornøyelse har Karl Petter en liste på omkring 200 temaforslag som de enda ikke har gjennomført.

I dag har Karl Petter funnet frem Wongraven Morgenstern Riesling 2020, som ifølge Vinmonopolets statistikk var den mest solgte vinen i Norge i juli. Den norske rockartisten Sigurd Wongraven samarbeider med vingårder i flere land og lager sine egne blend av råmateriale fra de forskjellige vinmarkene på gården.

Druene i denne rieslingen er fra Pfalz i Tyskland, fra vingården Von Winning som Joa vinklubb besøkte i 2017.

– Det er veldig artig å besøke disse områdene, for det er veldig mye historie på de forskjellige plassene. Å faktisk ha vært der og vandret rundt gir et helt annet perspektiv, sier Morten.

Når det er tid for vinsmaking ser medlemmene først på flasken og noterer ned navn, produsent, vindrue og område. Deretter ser de på vinen og noterer dens utseende. Denne er klar, som de fleste viner. Fargen kan fortelle mye om en vin.

De lukter på vinen før de snurrer glasset og stikker nesen ned i glasset igjen. Duften trekkes godt inn før medlemmene går tilbake til notatboken for å krysse av på ulike aromagrupper.

– Det er vanskelig. Jeg kjenner gult eple, noe sitrus og tropisk frukt, sier Karl Petter.

– Og stikkelsbær, legger Svein Erik som vanlig til.

I tillegg har Karl Petter valgt Greywacke Wild Sauvignon 2018 som viser en helt annen stil av hvitvin.

Stikkelsbær, solbærblad, nyperose, sitrus, asparges, grønne urter, honning, smør og popkorn er blant duftene og smakene som blir nevnt.

– Det finnes ingen fasit og det er ikke alltid vi er enige. Folk lukter og smaker litt ulikt. Det var en kveld hvor vi smakte en vin som de fire andre synes var strålende god, og ga terningkast fem. Jeg synes vinen luktet helt forferdelig, og ga terningkast en. Det var ikke veldig populært, men vi skal være ærlige, sier Karl Petter.

Kveldens vinsmaking endte imidlertid med stor enighet om de to vinene. Resultatet kan du lese mer om hos Joa vinklubb.