Gå til sidens hovedinnhold

Elin (27) spontanaborterte to ganger på rad: – Det er fortsatt et stort tabu

Etter å ha vært gravid og mistet to ganger, la Elin Bergius drømmen om et tredje barn på hylla. I sommer ble hun igjen overrasket med positiv graviditetstest.

Artikkelen er over 1 år gammel
For abonnenter
(Akershus Amtstidende)

(Sandnesposten) Elin Bergius og samboeren Christian Fredrik Trælnes bor i et stort hus på Lura sammen med sine to døtre på tre og fire år. Paret bestemte seg for at hvis de skulle få et tredje barn, så måtte det skje ganske snart.

De hadde derimot ikke ventet at det skulle bli så vanskelig.

– Jeg har pleid å si at jeg blir gravid bare jeg ser på kjæresten min, og det var jo strengt tatt det som skjedde denne gangen også, forteller Elin.

Testen lyste positivt

I mars ble spiralen tatt ut, og kort tid etterpå ble Elin gravid.

– Jeg følte med en gang på kroppen min. Jeg visste det før jeg testet meg, sier hun.

Rett etter at hun hadde sett plusstegnet på graviditetstesten, kom det tegn til at noe ikke var som det skulle. Hun fikk smerter og blødninger, og skjønte etter hvert at det ikke var håp.

Paret prøvde på nytt. Det tok ikke lang tid før testen igjen lyste positivt, men også denne gangen gikk det galt.

– Jeg har blitt lei meg, men jeg tror jeg har stresset sånn med å bli gravid at kroppen ikke har taklet det. Jeg har prøvd å tenke at det ikke var meningen at vi skulle få et til barn, i stedet for å grave meg ned og stille spørsmål til hvorfor kroppen min gjør dette mot meg, sier hun.

Tradisjon å vente tre måneder

Det er en tradisjon å vente tre måneder med å fortelle andre om graviditeten sin i tilfelle noe skulle gå galt, og mange kvinner føler seg derfor ensomme etter å ha gjennomgått en spontanabort.

En undersøkelse Folkehelseinstituttet gjennomførte i 2019, viser at om lag ett av åtte svangerskap ender i spontanabort. Andelen som opplevde spontanabort er lavest blant kvinner mellom 25 og 29 år (10 prosent), og øker kraftig etter 30 års alder. Blant kvinner som er 45 år og eldre, endte 53 prosent av svangerskapene med spontanabort.

Elin Bergius har vært helt åpen om sine opplevelser, og mener det bør være et naturlig tema å snakke om.

– Mange får jo helt sjokk når jeg forteller at jeg har spontanabortert. Det er fortsatt et stort tabu. Bare tenk på alle de kvinnene som står midt oppi det, kanskje har prøvd i mange år, tar hormonbehandlinger, og så opplever å miste. Det er jo ikke rart at hele verden raser sammen når noe slikt skjer, også skal man liksom ikke kunne snakke om det, sier hun og legger til:

– Kvinner skal ikke føle på at dette er noe de må forklare seg om. Vi kan ikke påvirke det.

Slo seg til ro med tanken

Bergius er for mange kjent gjennom tv-programmet Paradise Hotel. Hun har en stor følgerskare på Instagram under navnet @ebergius, hvor hun åpenhjertig har fortalt om spontanabortene sine.

– Etter at jeg delte historien i sosiale medier har det drysset inn med meldinger. Det er så mange som setter pris på at jeg tar det opp, takker meg, og sier de føler seg mindre alene.

Elin la drømmen om et tredje barn på hylla. Hun slo seg til ro med at de tross alt var heldige som hadde fått to friske, fine og oppegående jenter. I august begynte hun derfor i full jobb som daglig leder for den nyåpnede restauranten iSushi som ligger i Langgata.

– I min verden fantes det ikke en tanke om at jeg skulle bli gravid igjen. Jentene våre er blitt såpass store at de ikke er like avhengige av oss, og vi tenkte på å reise mer. Jeg har ikke jobbet 100 prosent siden 2014, og gledet meg så mye over denne jobben, forteller hun.

Får en liten gutt

27-åringen var så trygg på at hun ikke ville ha flere barn, at hun bestilte time hos gynekolog for å få satt inn hormonspiral. Legekontoret holdt derimot sommerstengt, og sånn dukket en aldri så liten overraskelse opp.

– Jeg ble gravid igjen i juni uten at jeg visste noe om det. Jeg kjente ikke noe på kroppen, og oppdaget derfor ingenting før det hadde gått sju uker, sier hun og ler.

Termindatoen er i slutten av mars, og allerede nå vet den lille familien at det siste tilskuddet er en gutt.

– Vi har vært så utrolig heldige. Det har gått så fort. Samboeren min ble så utrolig glad for å få en gutt at han skreik av lykke. Storesøstrene gleder seg veldig og, men det er jo så klart kjempelenge for dem å vente.

Formen har ikke vært på topp de siste ukene. Det har vært mange tunge dager med kvalme og trøtthet, men det er det verdt.

– I dag føler jeg meg faktisk veldig fin i formen. Nå håper jeg at jeg får noen gode måneder fremover, sier Elin.

Kommentarer til denne saken