Elin mener at også Rennesøy må få sin plass i storkommunens 900-årsjubileum

Jubileumsopptatt: Elin Schanche og Høyre fremmer forslag i kommunestyret mandag 18. oktober om at også Rennesøy og Finnøy må være en del av Stavangers 900-årsjubileum i 2025.

Jubileumsopptatt: Elin Schanche og Høyre fremmer forslag i kommunestyret mandag 18. oktober om at også Rennesøy og Finnøy må være en del av Stavangers 900-årsjubileum i 2025. Foto:

Elin Schanche og Høyre mener at kommunesammenslåingen må tas hensyn til når kommunestyret mandag ta veivalg for hvordan 900-årsjubileet i 2025 skal bli markert.

DEL

Det er møte i Stavanger kommunestyre mandag 18. oktober. Kommunedirektøren fremmer blant annet saken «Stavanger 2025: Veivalg for jubileumsarbeidet».

– Byjubileet må ses i sammenheng med kommunesammenslåingen, sier Elin Schanche (Høyre) til Bygdebladet.

Regatta i øyriket

Høyre kommer til å fremme forslag om at det blir arrangert en regatta i 2025.

– En Stavangerregatta, som markerer vår felles historie, sier Schanche.

Høyre fremmer forslag i kommunestyret om at kommunen inngår et samarbeid med lokale båtforeninger og veteranbåteiere i den hensikt å arrangere en regatta i Ryfylkebassenget i anledning Stavangers 900-årsjubileum.

– Regattaen markerer samtidig kommunesammenslåingen mellom Stavanger, Rennesøy og Finnøy, og vil illustrere deres felles maritime historie, sier Elin Schanche.

Forslaget går også ut på at denne regattaens rute skal gå på kryss og tvers i Stavangers øyrike, og knyttes til historiske steder og hendelser før båtene ender opp i vågen i Stavanger sentrum.

Sjøen i sentrum

Da formannskapet diskuterte saken 1. oktober fremmet Elin Schanche forslag om å be kommunedirektøren om å finne tema og slagord som er tidstypisk for Stavanger. Hennes og Høyres tanker om at jubileet skal markere kommunesammenslåingen og løfte fram historien og kjennetegnene til de tre sammenslåtte kommunene, fikk bare støtte fra sju medlemmer fra Høyre, FrP og KrF og falt.

Leif Arne Moi Nilsen (FrP) sitt forslag om å få Tall Ships Race til Stavanger i 2025 fordi «Stavanger i alle år har vært en sjøfartsby og havet viktigste kilde til mat og arbeid, fikk støtte fra åtte i formannskapet (Høyre, FrP, Venstre og KrF).

– Vi får se på mandag hva kommunestyret ønsker, sier Elin Schanche.

Artikkeltags