Victoria Bø debuterte som forfatter i 2004 med romanen "Historien om Henrik Wiklunds barnebarn". Tre år etter kom "Tårnseilere", i 2008 kom "Selma og dagen som ble grå", i 2013 kom "Teresa Birnas bortgang" og i kom 2016 "Adresse Alberta". I år er hun igjen aktuell og denne gangen med et mesterverk av en historisk roman. "Jeg vet meg et land" er en roman om å gjøre det rette, om å finne kjærligheten og om å finne sin plass i en tid fylt av usikkerhet og motsetninger. Dette er en særdeles sterk, uforglemmelig, gripende og tankevekkende historie. En roman som jeg satt igjen med en klump i halsen etter å ha lest, en bok som både får deg til å tørke tårer og som overrasker såpass mye at du sitter målløs i det du legger sammen boken. Dette er et godt stykke roman-håndverk, en historie som virkelig bør oppleves, som du vil angre om du ikke leser. Jeg vil dra det så langt å si at, dette er en bok du bør lese før du dør.

Musikeren Eilif Abelsen kjemper med seg selv og sprengkulda i et mørklagt Oslo. Han vil gjøre noe, yte motstand mot tyskerne. Men hvordan? I den strenge krigsvinteren ser Eilif strimer av lys bare i klaverspillet til studenten Astri og i den forunderlige blåtonen i stemmen til en kvinne han ikke kjenner. Mager og lungesyk finner han likevel viljen til å våge, men hvem kan man stole på i Oslo nå? Eilif må ut av byen og takker ja til å være organist i Valdres. På veien får han med seg en avis, og da han tar imot, kjenner han at det ligger noe inne i den. Det er brev, brev som ikke må komme i feil hender. Dagene er annerledes i bygda, roligere, men samtidig blir alt mer synlig der mellom de mektige fjellene. Også de tingene Eilif gjerne vil holde skjult.

"Jeg vet meg et land" er Victoria Bø`s femte roman og en litterær opplevelse som er en fryd å lese. Den gir deg frysninger langt ned over ryggen og griper fatt i leseren. Det er sjelden jeg tørker tårer når jeg leser en bok, men med denne historien var det fram med lommetørkle. Dette er nærmest en tidsmaskin, der miljøskildringene er detaljerte og troverdige, og realistiske karakterbeskrivelser som får leserne til å se en helhet i historien. Forfatteren er enormt god til å tegne bilde av handlingen, og serverer en handlingsmettet og engasjerende historie. Den traff meg, og gjorde meg pass allerede fra første lesestund. En dramatisk, alvorlig og rørende roman som virkelig bør leses. Dette er uten tvil Victoria Bøs beste utgivelse, en litterær sidevender som treffer deg dypt inn i hjerte roten. Det er andre verdenskrig og musiker Eilif Abelsen vil gjøre motstand mot tyskerne, i en tid som er usikker og i en verden som er i krig. Jeg er meget imponert over Victoria Bø, fantastisk hvordan hun fanger øyeblikkene og skaper et litterært mesterverk ut av dem. Jeg må bare applaudere henne og håper hun kommer med ny roman snart.