Gå til sidens hovedinnhold

Etter tolv år på Ålgård impulskjøpte familien Landro et åttitallshus i Sandnes: – Vi har ikke angret et sekund

Etter tolv år på Ålgård bestemte Kristina og Vidar Landro seg for å flytte til Stangeland. Her har de pusset opp en bolig fra 80-tallet til dagens standard.

For abonnenter
(Gjesdalbuen)

(Sandnesposten): Familien Landro skulle bare bo ett år eller to på Ålgård, men endte med å bli værende i tolv år. I starten av ekteskapet bodde de i Sandnes, og hadde alltid en liten tanke om å vende tilbake.

– Plutselig kom dette huset ut for salg. Vi bestemte oss for at vi ville ha det, og kjørte bånn gass hjem fra hytta for å gå på privatvisning. Dagen etterpå kjøpte vi huset. Det var nok litt impulsivt, men vi har ikke angret et sekund, forteller Kristina Landro.

De falt for størrelsen på huset, og alle mulighetene det bød på.

– Mannen min er oppvokst i gata rett her oppe, og det er veldig kjekt at vi har farmor og farfar, og svigerinne med familie like i nærheten. Vi er en stor familie, og her har vi muligheten til å samle alle på et langbord, sier hun.

Trematerialer er den røde tråden

Straks etter at familien overtok boligen ble det satt i gang med oppussing. Noe av det første som forsvant var en vegg som delte kjøkkenet fra stua.

– Det er jeg kjempeglad for at vi gjorde. Når vi åpnet opp fikk vi plass til en stor kjøkkenøy, og det er nok en av de tingene vi er mest fornøyd med. Det er både praktisk og sosialt, og brukes flittig til matlaging og lekser. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt på en helt annen løsning for kjøkkenet, men vi landet på dette forslaget fra Svane kjøkken. De hjalp oss til å finne gode løsninger både visuelt og praktisk, sier hun.

Huset består av tre etasjer. I underetasjen er det gang, hobbyrom og en leilighet som leies ut. I andre etasje er det stue, kjøkken, vaskerom, gjestebad og lekrom. Oppe er det tre soverom, loftstue og bad. Den røde tråden gjennom hele oppussingsprosjektet er valget av trematerialer.

I loftstuen og på hovedsoverommet er både gulv, vegger og tak i heltre.

– Tre er fantastisk. Det er så mye varme i. Vi hadde lyst å ha et lunt hjem med god atmosfære å være i, bo i, og komme på besøk i. Jeg er veldig glad i naturen og roen i skogen. På denne måten får vi litt av naturen hjem.

Fikk hjelp av møbelsnekker

Boligen er et klassisk 80-talls hus, og med det følger også karnappvinduer. De er ikke Kristina spesielt glad i, men hun har funnet en lur måte å utnytte dem på.

I den ene karnappen har en plassbygd benk i eikefiner fått dominere hele vinduet. Benken brukes flittig av familiens fireåring. Under benken er det bygd inn nyttige skuffer som gir oppbevaring til leker og brettspill. Under den andre karnappen i stua har de valgt å bygge tv-benk.

– Jeg har sett mange programmer med Tid for hjem der de har lagd så fine benker. Det er møbelsnekker Eivind Sande fra Treverket som har gjort jobben for oss. Han har også bygd nattbord, bokhylle, benken i gangen og en plassbygd kommode for oss. I tillegg er begge stuebord laget av møbelsnekker og sveiser. Det er kostbart, men det er en investering. De har også utrolig mange gode ideer og kreative forslag til løsninger, sier hun.

Noe av det som er bevart fra huset slik det var da familien overtok, er flisene i gangen nede.

Bildeserie

Se alle bildene fra hjemmet til Kristina

– Huset var utrolig velholdt da vi overtok, så det føltes nesten litt «ringt» å skulle rive ned alt. Flisene er i en litt annerledes stil, men de er i ordentlig stand. Den kan hende vi tar flisene på sikt, men for øyeblikket får de bli.

Har landet

Kristina tror det er viktig å omgås med farger. Hun liker å være kreativ og uttrykke seg med form og farge. I fjor vinter bestemte hun seg for å lære seg å male, og nå henger det flere utgaver av egne kunstverk på veggene.

– Jeg liker å formidle noe godt til andre for å gi ro eller livskraft. Jeg malte nylig et bilde jeg valgte å kalle livskraft. Vi er inne i en spesiell tid som er tøff for mange. Jeg synes det skal være lov å være dritlei, men jeg føler også et ansvar for å hente inspirasjon rundt gode ting. Vi trenger litt livskraft nå når vi blir så påvirket av omgivelsene, mener hun.

Både kunstprosjektene, hverdagsliv og interiør postes regelmessig på Instagram under kontoen @lovepeacepionies.

Familien er ikke i tvil om at de gjorde et riktig valg da de flyttet til Stangeland, og mener de har funnet huset de skal bli gamle i.

– Det er en veldig god følelse å ha landet et sted. Her skal vi være, sier hun.