I morgentimene gjennomførte politiet en kontroll i Høyesvingen på E39. Politiet står ofte her for å kontrollere trafikken og ferske eventuelle fartssyndere, og dermed redusere faren å ferdes i trafikken.
Høyesvingen er i innfartsområdet til Randaberg, og en plass hvor flere ferdes – som en del av E39. Politiet avholdt også en lignende kontroll lørdag ettermiddag.
Strekningen er, som kjent for flere, en vei hvor fartsgrensen er 50 kilometer i timen. Søndag formiddag ble det utstedt intet mindre enn 19 forenklede forelegg for ikke å opprettholde farten.
Artikkelen fortsetter under faktaboksen.
Lovdata om å kjøre for fort i 50/60-sone
Når fartsgrensen er 60 km/t eller lavere og man kjører:
- til og med 5 km/t for fort, er forelegget 1.100 kroner
- til og med 10 km/t for fort, er forelegget 3.000 kroner
- til og med 15 km/t for fort, er forelegget 5.400 kroner
- til og med 20 km/t for fort, er forelegget 7.800 kroner
- til og med 25 km/t for fort, er forelegget 12.100 kroner
Kjører man fortere enn angitt ovenfor kan ikke saken avgjøres med forenklet forelegg. Bøtesatsen blir gradvis høyere, frem til samfunnsstraff eller fengselsstraff er utgangspunktet. Riksadvokaten har angitt grensene for samfunnsstraff og fengsel i 50- og 60-sone som følgende:
- Fartsgrense 50 km/t: samfunnsstraff fra og med 92 km/t og fengsel fra og med 96 km/t
- Fartsgrense 60 km/t: samfunnsstraff fra og med 110 km/t og fengsel fra og med 115 km/t
Kilde: Lovdata.no
Den høyeste fartsgrensen som ble målt Høyesvingens 50-sone var på 70 kilometer i timen. Selv om man rett etter svingen kommer opp i en 60-sone, ville dette også vært for kjapt for denne.
Statens vegvesen skriver videre at en kan bli bøtelagt med et forenklet forelegg når man bryter trafikkreglene. Hvis lovbruddet er alvorlig, kan du bli anmeldt. Bøtelegging og anmeldelser skjer oftest i forbindelse med særlig farlig atferd.
Det ble også utført promillekontroll under lasermålingene til politiet. Politiet skriver på sine nettsider at det hver dag kjøres cirka 140.000 turer i trafikken av personer som er ruspåvirket. De kan enten være påvirket av alkohol, narkotiske stoffer eller medisiner. Disse utgjør en stor fare i trafikken.
Under kontrollen i Høyesvingen ble det likevel ikke målt noen utslag.
Artikkelen fortsetter under kartet.
Promillegrensen i Norge er på 0,2 promille. Promillekjøring eller fyllekjøring er å kjøre når man har mer enn 0,2 promille alkohol i blodet. Promillekjøring fører vanligvis til at en mister førerkortet sitt for en periode. Kjører man med høy promille ilegges man en bot eller blir dømt til fengsel.
Dersom man er påført skade på personer eller eiendom, kan man få ansvar for å skadeerstatning. I tillegg, dersom man har kjørt i beruset tilstand, kan det også være at ens ulykkesforsikring ikke gjelder.