Gå til sidens hovedinnhold

Frp fikk ikke flertall for bokmål som offisiell målform i Stavanger

Artikkelen er over 1 år gammel

Utvalg for arbeidsliv og lønn i Stavanger vedtok med unntak av en representant at kommunen skal være språknøytral. Kun Christine E. Hartvigsen (Frp) stemte mot. 

Det er mye som skal gjøres når en ny kommune skal bygges. Blant annet må en få på plass hvilken målform som skal være aktuell. Saken har også vært diskutert og behandlet i fellesnemnda for nye Stavanger i noen omganger.

Formannskapet i Stavanger skal behandle saken torsdag 14. november. Kommunedirektøren anbefaler at Stavanger kommune skal være språknøytral etter målloven.

Det betyr at administrasjonsspråket skal være nøytralt, at kommunalt ansatte selv kan velge om de vil bruke nynorsk eller bokmål. Skolene skal også fortsette å bruke den målformen som de underviser på i dag.

– Kommunen skal jobbe for å styrke nynorsken både i kommuneadministrasjonen, i skolen og ellers i Stavanger-samfunnet som helhet, anbefaler kommunedirektøren.

Det å styrke nynorsk i skolen og ellers i Stavanger-samfunnet skal følges opp med en egen politisk sak senere.

Frp-forslag nedstemt

Utvalg for arbeidsliv og lønn behandlet saken 6. november. Der fremmet Christine E. Hartvigsen (Frp) forslag om at Stavanger skal være bokmålskommune. At administrasjonsspråket skal være bokmål, at all kommunikasjon skal foregå på bokmål med unntak av de skolene som bruker nynorsk i dag.

«Der hvor innbygger eller annen person kontakter kommunen på nynorsk, kan det ikke stilles krav om at henvendelsen besvares på andre målformer enn bokmål», heter det også forslaget til Hartvigsen.

Forslaget fikk kun Christine E. Hartvigsen sin stemme i Utvalg for arbeidsliv og lønn og falt.