- Vi dro nettopp opp en ganske stor en, sier Gerd Reianes idet Bygdebladet ringer for å høre hvordan det går med hummerfisket.

Ikke overraskende befinner hun seg ute i Mastrafjorden sammen med sin mann, Jostein Reianes. Stort sett hver dag, så sant været tillater det, er de ute for å dra teiner. Og fangst blir det.

- Til nå har vi fått elleve stykker, det er to mer enn på samme tid i fjor. Jostein måler den siste nå.. Skal vi se.. 33 centimeter, sier han. Det må være bra, sprudler Gerd.

Redsel og smerte

Selv om Gerd normalt smiler ved synet av hummer, var hun vitne til et noe ublidt møte med skalldyret tidligere i år.

– Det var i sommer, da vi fisket etter krabbe. Vi fikk en hummer i teinen som jeg skulle plukke ut for å hive uti igjen. Jeg var nok litt forfjamset og grep tak i den i feil ende. Da kløp den seg fast i armen min, og slapp ikke taket, sier hun og fortsetter:

– Det var nok en blanding av smerte og redsel som gjorde at jeg besvimte et lite øyeblikk, før Jostein fikk den av. Siden har jeg hatt voldsom respekt for hummeren.

Hun kom fra det uten nevneverdig skade.

Hummerlapskaus

Nå kommer nok Gerd aldri til å ta feil av bak og fram på en hummer igjen. Så langt denne sesongen har det i alle fall gått bra for den erfarne fiskeren.

– Dette er vår 17. sesong på rad, tror jeg, og jeg føler fangsten har økt gradvis etter hvert som vi har lært oss kunsten, sier hun.

I fjor endte de opp med 27 hummere. I år håper de på i alle fall like mange.

– Vi skal jo ha en liten hummerfest med selskap på naustet 30. oktober, og hummermiddag første juledag, så vi trenger noen flere, forteller hun.

Og det er ikke hvilken som helst hummerrett Gerd og Jostein disker opp.

– Vi lager det vi kaller hummerlapskaus. Da har vi blant annet hvit saus, reker, krabbe, hummer, potet og blomkål, avslutter Gerd.