I 2011 stiftet norske lesere for første gang bekjentskap med den sex- og alkoholavhengige kriminalpsykolog Sebastian Bergman. "Mannen som ikke var morder" var starten på Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt sitt suksessfulle og kritikkerroste forfatterskap. I årene etter fulgte forfatterduoen opp med bok nr. 2 "Dødens disippel" (2012), nr. 3 "Fjellgraven" (2013), nr. 4 "Den stumme jenta" (2015), nr. 5 "Ikke bestått" (2016). De siste par årene har det vært stille fra krimduoen som også står bak TV-serien "Broen". I vinter kunne endelig Sebastian Bergman fans juble, for da ble den etterlengtede oppfølgeren "En høyere rettferdighet" utgitt.

Hjorth & Rosenfeldt er to velkjente manusforfattere og tv- og radioprofiler. Selv har jeg lest samtlige av bøkene i Sebastian Bergman-serien, og mener "En høyere rettferdighet" er deres desidert beste utgivelse til nå. Hver gang Hjorth & Rosenfeldt utgir en ny kriminalroman i Bergman-serien, ja da vet en det er kvalitet som serveres mellom de to permene. I "En høyere rettferdighet" blander forfatteren heftig og brutal spenning med sex og samlivs-komplikasjoner. "En høyere rettferdighet" er 462 sider med tettpakket og spektakulær spenning, som gir selv den harde leser frysninger langt nedover ryggen. Den svenske forfatterduoen byr på en medrivende og nervepirrende historie, som griper fatt i deg og holder deg klistret til handlingen.

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over, nå holder han forelesninger og skrive bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder. Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter, der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn. Og snart også Sebastian Bergman.

Det er ingen tvil om at Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt har bruk god tid på denne etterlengtede oppfølgeren. Selv om ventetiden har vært langtekkelige, så har ikke leserne ventet forgjeves. "En høyere rettferdighet" er et krim-håndverk av internasjonal klasse, en uimotståelig historie som du sjelden har lest liknende. Dette er helstøpt spenning og et mesterverk av en kriminalroman. Selv om det har tatt lang tid, så er innmari glad for at Hjorth & Rosenfeldt har brukt god tid på denne oppfølgeren. Leserne blir i denne kriminalromanen vitne til et mye bedre plott, et bedre språk og en mye bedre faglig dybde, enn i de forrige Sebastian Bergman bøkene. Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt leverer igjen topp kvalitet. De tegner et detaljert og omfattende bilde av miljøet og skildrer persongalleriet på en imponerende måte. Det er bare å bøye seg i støvet for Hjorth og Rosenfeldt. Forfatterne skriver på en realistisk og troverdighet, jeg håper det ikke tar for lang tid før vi igjen får lese en ny Sebastian Bergman historie.