(Nettavisen) Prisrekordene på strøm faller nå på rekke og rad, delvis som følge av at gassprisen nå har passert 230 euro per MWh med solid margin. Det er enda høyere enn rett etter invasjonen av Ukraina.

Tørken i Europa skaper store problemer blant annet i Tyskland, samtidig som fornybarproduksjonen faller. Og i Frankrike sliter man fortsatt med uvanlig lav produksjon av kjernekraft.

Prisene fra strømbørsen Nordpool var kraftig forsinket tirsdag, fordi maksprisen på børsen ble nådd.

Men nå viser tallene at Sørvest-Norge (NO2) setter historiens høyeste pris for andre dag på rad: Gjennomsnittsprisen for hele døgnet blir i morgen 6,13 kroner per kWh.

Den dyreste timen i landet blir i Sørvest-Norge, mellom klokken 22 og 23, med en pris på 6,57 kroner per kilowattime.

Prisrekord for andre dagen på rad

Onsdag blir det den høyeste prisen noen gang registrert på kabelen mellom Norge og England, på nesten 6 kroner inkludert moms. Prisen har der økt 33 prosent bare siden helgen.

Prisene på Østlandet faller derimot noe tilbake etter gårsdagens prisrekord, hovedsakelig fordi det ikke blir et par timer med ekstrempriser på slutten av døgnet. Dermed blir snittprisen 3,73 kroner.

Eksporten fortsetter

De høye prisene fører også med seg at eksporten til kontinentet fortsetter på noe som nærmer seg maksimal kapasitet.

  • 25,6 GWh sendes netto til Tyskland
  • 39,7 GWh sendes netto til Danmark
  • 3,4 GWh sendes netto til England

Den maksimale kapasiteten på kablene til Tyskland og England er 33,7 GWh i løpet av et døgn. Til Danmark går det flere kabler med total kapasitet på 40,1 GWh.

- Vinteren vil helt sikkert bli dyr

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema forteller til Nettavisen at det ikke ser ut til å være noe som vil kunne normalisere strømprisene til vinteren.

- Gasslagrene i Europa fylles ganske raskt og fortere enn banen EU har vist må til for å nå 80% fylling før vinteren. For øyeblikket er om lag at 74 prosent av lagerkapasiteten i EU er nå fylt opp. Selv om det fortsatt flyter gass fra Russland til Europa, er det en frykt i markedet om det er nok gass til å forsyne kontinentet denne vinteren. Dersom Russland kuter ytterligere i gassleveransene kan det bli mangel på gass, og derfor prises gassen ekstra høyt. Det er nok et marked som er preget av frykt og det driver mye av den siste oppgangen, sier han.

- Vi ser nå at vinteren er priset til godt over fire kroner i Sør-Norge, mens Tyskland er priset betydelig høyre. Hvordan hydrologien utvikler seg de neste 2-3 måneden vil være avgjørende for hvor mye import vi evt. vil trenge. I de timene vi trenger import vil prisen bli presset over den tyske og /eller den engelske og vi kan få svært høye priser. Hvor høyt vi kommer i vinter er vanskelig å si, men vinteren vil helt sikkert bli dyr.

Skrekkpris i Litauen skapte problemer

Prisene fra Nordpool kom nesten 45 minutter senere enn normalt, og årsaken var ifølge Nordpool at Litauen brøt pristaket satt på børsen på 4000 euro per MWh. Dette gjorde at ekstratiltak måtte settes inn med forsyninger fra kraftreserver.

Rent praktisk betyr det at strømprisen i alle de tre baltiske landene er 39,39 kroner per kWh mellom klokken 17 og 18.

Hadde det samme skjedd i Norge, ville man med moms betale litt over 49 kroner per kWh.