(Gjesdalbuen)

(Solabladet): 2019 er snart over, og det er på tide å gjøre seg klar for et nytt år og nye muligheter. Ett av tema som nordmenn søkte oftest på, ifølge digitale søkemotorer, er reise. Fra Stavanger lufthavn Sola kommer en seg videre til hvor som helst, men her får du en oversikt over hvor du kan dra uten å mellomlande. Fest setebeltet, for her starter turen.

Kort og godt

1. Aberdeen

Fra Sola er det daglige avganger til Aberdeen, som er den aller korteste utenlandsflyvningen på bare én time. Aberdeen kalles også Europas oljehovedstad, fordi byen er senter for britisk oljevirksomhet. Aberdeen er i folketall omtrent dobbelt så stort som Stavanger, og for begge byene er olje- og gassproduksjon ryggraden i den lokale økonomien. Men den skotske byen har mer å by på enn kongresser og møtesteder for næringslivet. Det er også kjent for sine musikalske festivaler, for kafé- og konsertliv og for naturskjønne omgivelser.

2. Edinburgh

På én time og ti minutter tar Loganair deg til Edinburgh. Den skotske hovedstaden er et yndet turistmål, og er kjent for sin kultur, arkitektur og museer. Sentrum i Edinburgh, med både Old Town og New Town står på UNESCOs verdensarvliste. Reiser du i august, kan du få med den Edinburgh Festival, som er en serie av festivaler som pågår i byen.

3. London

Det tar 1 time og 40 minutter å reise fra Sola til Englands hovedstad, enten til Luton, Gatwick, eller Heathrow. London er ett av de mest populære reisemålene i verden for nordmenn, enten det er for julehandel, sommerferie, eller helgetur når som helst på året. Med sine museer og attraksjoner, musikaler og teatre er London en kulturell storby man kan reise til igjen og igjen og stadig oppleve noe nytt.

4. Manchester

En av de nye rutene fra Sola er direkteflyvningen til Manchester. Norwegian har avganger to ganger i uken til den engelske byen, og det er ikke minst fotballinteresserte som har vært begeistret for denne direkteruten. Etter en reise på én time og 25 minutter er det bare å sette kurs mot Old Trafford for å få med seg hjemmekamp. Men Manchester har ikke bare fotballag å lokke med. Byen er også kjent for sine musikkscener, og det er lett å ta seg rundt i byen med buss for å se hva den moderniserte industribyen har å by på.

5. Newcastle

Loganair har daglige flyvninger fra Sola til Newcastle. Den gamle byen ved bredden av Tyne i nordøstlige England har mye å by på, både shopping, restaurant-liv og selvfølgelig fotball.

Naboturen

6. København

Det tar bare én time og 15 minutter å reise fra flyplassen til København. Det er avganger hver dag, og København er en av de viktigste mellomstasjonene på vei mot andre destinasjoner. Men den danske hovedstaden er også et yndet reisemål i seg selv, enten det er for en helg, eller for en lengre periode. Kongens by på Sjælland har mye å by på enten man reiser med barn, med venner, eller på en romantisk tur med partneren. Arkitektur, parker, handlegater, kunstnerstrøk, museer, opera og teater gjør København til en skandinavisk metropol som nordmenn elsker å reise til.

7. Esbjerg

På naboøya Jylland i Danmark ligger Esbjerg, som er landets femte største by med drøyt 70.000 innbyggere. Byen ligger ved kysten og var en av landets viktigste fiskerihavner.

8. Billund

Fra Sola er det lett å reise på helgetur til Billund i Danmark. Den vesle byen på Jylland er nok aller mest kjent for Legoland, badeland og fornøyelsesparker.

9. Stockholm

Den svenske hovedstaden er knapt halvannen time unna med fly fra Sola. Stockholm er et attraktivt reisemål hele året, der man kan spasere rundt i Gamla Stan, gå over broene til Østermalm, eller en av de andre øyene som utgjør den vakre byen. Her er kultur, mat og opplevelser å finne overalt.

Like unna

10. Amsterdam

Glade Amsterdam med de vakre kanalene og blomstene. Nederlands største by er halvannen time unna med fly fra Sola, og det er avganger hver dag. Severdighetene er mange, enten i den sentrale byen, men også like utenfor. Reiser man mellom mars og mai kan en også få med seg den vakre blomsterparken Keukenhof, som kun er åpent i to måneder hvert år. Her er det over sju millioner blomster å se, deriblant mer enn 800 arter tulipaner.

11. Nice

Det er ikke lenger direkteflyvninger til Paris, men til Nice settes det opp direkterute om sommeren. Den franske havnebyen ved Côte d'Azur-kysten ligger vakkert til med sin berømte strandpromendage, Promenade des anglais, som besøkes av millioner av mennesker hvert år. Nice er både en moderne by og en gammel by, og her møtes det gamle og det nye på en svært sjarmerende måte. Det er også kort vei fra Nice til nabobyer som Cannes og Antibes, samt til fyrstedømmet Monaco.

Til solen

12. Alicante

Fra Sola kommer en seg direkte til fem reisemål i Spania. Den ene er byen Alicante i Valencia-regionen. Den travle byen er et knutepunkt for nordmenn som skal på ferie til mindre byer og tettsteder, spesielt rundt strendene i Costa Blanca.

13. Malaga

Den vakre spanske byen Malaga ligger i Costa del Sola i sør-Spania. Den er, som Alicante, også et knutepunkt for folk som skal til strender og feriesteder langs kysten. Men byen er vel verdt et opphold i seg selv som en av de tradisjonelle spanske byer med vakker arkitektur, markeder og botaniske hager.

14. Palma Mallorca

Fra april kan du reise direkte fra Sola til Mallorca, nærmere bestemt Palma de Mallorca. Øya ligger i Middelhavet og har turisme som sin viktigste næring.

15. Tenerife

Tenerife er den største av de sju Kanariøyene og har har i mange år vært et populært feriested blant nordmenn. Den vulkanske øya har mange naturopplevelser å by på, og her er det også mange aktivitetsparker.

16. Gran Canaria

Helt siden 50-tallet har nordmenn reist til Gran Canaria for å nyte solen. Her ligger hoteller og restauranter på rekke og rad. Et stabilt vær gjør at Gran Canaria har vært en favoritt i mange tiår.

Østover

17. Kaunas

På litt over to timer kan du reise direkte til Litauen og Kaunas. Dette er den nest største byen i Litauen, og herfra kan en også reise på dagstur til hovedstaden Vilnius. Kaunas er en gammel by med flere severdigheter, blant andre gamlebyen, kirker og festninger.

18. Gdansk

Flere ganger i uken går det direktefly fra Sola til Gdansk i Polen. Byen ligger kort nok unna med fly til at en kan reise på helgetur hit, noe stadig flere gjør fra Sola. Den gamle byen har mye å by på, og mange reiser hit for å spise og handle for en rimelig penge.

19. Krakow

Krakow er en av favorittreisemålene i Polen for nordmenn. Byen er en av de eldste i landet og har mange severdigheter, både kirker og museer. Herfra arrangeres det også guidede turer til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau, som årlig besøkes av millioner av mennesker.

20. Katowice

Katowice i Polen er en industriby som er blitt stadig mer populær. Den er blitt godt kjent for sitt flotte julemarked, men har også mye å by på hele året, med kirker, museer, parker og andre severdigheter.

21. Goleniow/Szczecin

Fra Sola kan du fly direkte til Goleniow, som er en liten by nær Szczecin. Szczecin er den sjuende største byen i Polen og en kjent universitetsby. Spesielt medisinstudiet her har mange nordmenn blant sine studenter.

22. Salzburg

Den østerrikske byen Salzburg er for mange mest kjent som Mozart sin fødeby. Men for andre er den kjent for å ha et av Europas største trolleybuss-nett, i tillegg til å være en stor eksportør av salt.

Litt lenger unna

23. Tirana

Fra Sola kommer du deg til Albanias hovedstad Tirana på litt over tre timer. Tirana er en by som har vokst raskt, ikke minst etter kommunismens fall i 1991, da mange flyttet fra landsbyene og inn i hovedstaden.

24. Varna

Fra slutten av mai kan du reise direkte fra Sola til Varna i Bulgaria. Byen ved Svartehavet har både bade- og shoppingmuligheter, i tillegg til utflukter og opplevelser i parker og akvarium.

25. Pula

I juni kan du reise direkte til Pula i Kroatia. Kroatia er blitt en av nordmenn sine feriefavoritter. Turisme er blitt en stor næring i Pula, som har nær tilgang til både strender og byliv. En av byens mest kjente severdigheter er amfiteateret, som er landets best bevarte antikke byggverk. Det ble i sin tid brukt til gladiator- og ridderkamper.

26. Split

Fra mai starter direkteflyvningene igjen til Split i Kroatia. Byen er Kroatias nest største havneby og et godt utgangspunkt hvis man vil ta seg videre ut i den kroatiske skjærgården. Fra Split går det daglig flere ferger til øyer som Brac, Hvar, Vis og Korcula. I det sentrale Split kommer man seg best rundt til fots da gamlebyen er bilfri.

27. Chania

I slutten av april settes det opp charterruter direkte til Chania på Kreta. Byen på den greske øya i Middelhavet er et populært reisemål for mange som ønsker sol og varme. Chania er en havneby med lang molo og en gammel del som man kan spasere i.

28. Heraklion

Hovedstad på den greske øya Kreta. Turisme er den største næringen på øya, som har svært flotte bademuligheter. Man kommer seg også lett rundt på øya dersom en leier motorsykkel, eller bil. Da kan en få med seg kjente historiske steder som Knossos og andre utfartsteder på øya.

29. Preveza/Lefkas

I juni kan du reise direkte til Preveza flyplassen fra Sola. Hit kommer mange turister for å dra videre til Lefkas, eller andre greske byer i området. Preveza er en liten by som har langt færre turister, men som også er vel verdt et besøk. Det er en studentby som yrer av liv og har både bademuligheter, et rikt restaurantliv og handlegater.

30. Rhodos

Gresk øy i Egeerhavet kjent for turisme. Rhodos har lenge vært en favoritt blant nordmenn av de greske øyene med sitt strandliv. Det er direktefly fra Sola i sommer, fra mai.

31. Santorini

Fra mai blir det charterruter til Santorini, den greske øya i Sør-Egeerhavet. Øya er av mange ansett for å være en av de vakreste greske øyene med sine stupbratte klipper, hvitkalkede hus og hvite strender.

32. Samos Island

Samos Island er en gresk øy i Egeerhavet. Samos er fødestedet til blant andre matematikeren Pythagoras, og det er en av øyene i Europa med flest solskinnsdager. Fra Sola er det direkteruter hit i juni.

33. Skiathos

Hellas består av mer enn 1400 øyer, og Skiathos er en av dem. Det er en frodig øy med grønne trær, og et yndet sted både for dem som vil ha fredelige dager på stranden og for dem som vil klatre, eller utforske naturen. Fra Sola er det direkteruter hit om sommeren.