Første møte vi nordmenn hadde med britiske/australske Jane Harper var i 2017, da hennes debut "Tørke" ble utgitt i Norge. Forfatteren har i mange år jobbet som journalist, helt inntil hun brakdebuterte. "Tørke" er en særdeles uhyggelige, svært brutal og innmari god kriminalromanen. Handlingen er lagt til en liten by, som blir utsatt for ekstrem hete og dystre hemmeligheter blomstrer fram fra overflaten. Det er nesten som du kan kjenne støv i munnen når du leser denne knusktørre historien, som både er spennende, sjokkerende og skremmende.

Et par år senere, er hun endelig tilbake igjen. Denne gangen med en mer dramatisk, mystisk og alvorlig kriminalroman. Spør du meg, så er denne enda flere hakk bedre enn hennes debut. Med "Falsk natur" har Jane Harper igjen vist sitt solide talent som spenningsforfatter. Jeg er virkelig begeistret over forfatterens måte å skrive på. Hennes måte å fange øyeblikkene på, å servere dem mellom to permer i tekstform, der plottet er både rått, intenst og heftig. Hun holder leserne på pinebenken, helt til siste setning. Dette er en fantastisk leseopplevelse, du ikke bør gå glipp av i år. Det er en historie så fengslende og så brutal og sjarmerende på en og samme tid.

Dette er en historie, som ikke anbefales for den sarte leser, dette er en historie selv den harde leser blir grå i ansiktet av å lese. Det er sjelden jeg hopper såpass mye i stolen, når jeg leser en kriminalroman, men med Jane Harper mystiske, grøssende og spennende historie, var det vanskelig å la være. Jeg skalv og kriblet i beina, av det hårreisende og nervepirrende bilde forfatteren tegnet av miljøet og karakterene.

Fem kvinner legger motvillig ut på en teambuildingstur i den australske villmarken. Bare fire av dem kommer tilbake. Kvinnen som mangler er Alice, den manipulerende og mislikte kollegaen med store ambisjoner. Politiets etterforsker Aaron Falk blir kalt inn da han allerede er i gang med etterforskning av bedriften kvinnene jobber i. Alice er hans kontakt fra innsiden.

Under avhørene av de fire gjenværende kvinnene vokser det fram et lite flatterende bilde av maktmisbruk, mistillit og svik. Det er har vært et sterk vennskap mellom kvinnene, men også et nett av løgner misunnelse og gamle historier. Samtidig renner tiden ut for å finne Alice i live - Alice med alle hemmelighetene.

Jane Harper forteller om en teambuildingstur som ender i katastrofe. Den ene av kvinnene forsvinner. Det er med slike historier jeg blir målløs, situasjoner som kan skje i virkeligheten, blir skrevet i bokform. En så virkelighetsnær og troverdig kriminalroman som Jane Harper har skrevet, skal en lete lenge etter. Jane Harper er et geni av en forfatter, som jeg gleder meg til å følge videre. Selv husker jeg godt hvordan hennes debut "Tørke", gjorde inntrykk. Hennes debut som forfatter var enormt bra, men jeg vil si at på de to årene, har hun blitt flere hakk bedre. "Falsk natur" er et løft i hennes forfatterskap, og en prestasjon som jeg er meget imponert over. Jeg håper Jane Harper kommer med noe nytt snart. For hennes univers er både sjarmerende, forbløffende og veldig fengende. Jeg bøyer meg i støvet for Jane Harper og gleder meg allerede til neste.