Gå til sidens hovedinnhold

Hvis alle kantiner i hele verden hadde fjernet engangsproduktene, hadde det hjulpet skikkelig. Harestad skole burde gå foran som et godt eksempel for å skape en grønnere landsby

Artikkelen er over 1 år gammel

På Harestad skole lærer vi mye om miljøutfordringen og hvor viktig det er at hver enkelt tar vare på miljøet. Likevel har jeg oppdaget at kantinen på Harestad skole er full av engangsprodukter. Jeg synes det er merkelig at skolen synes dette er helt greit.

For abonnenter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Engangsprodukter kan ikke akkurat kalles miljøvennlig. I løpet av en dag blir det store mengder med søppel. I tillegg er det skikkelig dårlig kvalitet på engangsproduktene, spesielt plastbestikket. Dette er ekstra plagsomt når en spiser komle. Komlen er vanligvis ganske hard, og plastkniven knekker ofte når komlen skal deles. Da ender det opp med enda mere søppel.

Det er mye snakk om at engangsprodukter av plast skal forbys i Europa, og likevel velger Harestad skole fortsatt å bruke det. Mange av produktene i kantinen inneholder mye emballasje. Go’morgen-yoghurten for eksempel inneholder mye plast, papptallerkener, små kartonger med iste og sjokolademelk, alt dette skaper for mye søppel! Skal ikke skolen være et godt eksempel for elevene?

Det er i grunnen enkelt å fjerne engangsproduktene. Man kan for eksempel i stedet for papptallerkener og plastbestikk bruke tallerkener og bestikk som går i oppvaskmaskinen. I stedet for go’morgen-yoghurten, kan man heller kjøpe en større pakning med yoghurt, og servere tilbehør som nøtter og rosiner ved siden av. Da kan elevene helle yoghurten og tilbehøret oppi en skål, som er mye mer miljøvennlig. Når det gjelder iste og sjokolademelk kan man kjøpe en større pakning og helle oppi glass som går i oppvaskmaskinen. Det er ikke noe vanskelig i det hele tatt, og i tillegg mye mer miljøvennlig.

Hvis man skal fjerne alle engangsproduktene, er det bitte litt ekstraarbeid med tanke på for eksempel oppvask. Dette kan enkelt løses ved at man setter en eller to flere elever til arbeid i kantinen. I den tiden vi lever i nå vil denne belastningen helt klart verdt det. I tillegg er det lurt og viktig for elevene å lære seg å jobbe på kjøkkenet. Når de blir eldre, kommer de garantert i en situasjon der de må gjøre kjøkkenarbeid.

Jeg synes det er ille at ikke skolen har satt inn noen tiltak i kantinen for å være mest mulig miljøvennlig. Hvis alle kantiner i hele verden hadde fjernet engangsproduktene, hadde det hjulpet skikkelig. Derfor synes jeg at Harestad skole burde gå foran som et godt eksempel for å skape en grønnere landsby.