Ava Helene Haugvaldstad Aarrestad er tilbake hvor hun ble døpt. Hun og familien flyttet fra Stavanger-området når hun var i tre-års alderen.

– Min far arbeidet innenfor meieri-bransjen, så vi reiste en del, og dermed ble det flytting, sier Haugvaldstad Aarrestad.

Har du vært tilbake tidligere?

– Ja jeg var her i 2006, men det var da klosteret var naturfarget. Så nå gleder jeg meg til å besøke det på nytt, sier Haugvaldstad Aarrestad.

Hun besøker klosteret sammen med Eva Aarrestad Eriksen, Morten Olsen og Svein Sire. Sire har også en tilknytning til Stavanger.

– Jeg har en mor som er fra Stavanger, så jeg har vært en del på besøk, sier Sire.

Under oppholdet i området skal de forsøke å lete opp gammel slekt.

– Det blir veldig spennende. De er nok blitt godt voksne, så det blir spennende å se om vi får det til, sier Haugvaldstad Aarrestad.

Populært kloster

Utstein kloster tar i mot busslass med turister på sommeren.

– De busses fra cruiseskipene ut hit for besøk. To av dagene kom det så mange som ti busser med turister, sier koordinator ved Utstein kloster, Kjetil Husebø.

Husebø jobber fulltid ved Utstein kloster på sommeren, i motsetning til resten av året, da han har en tjue-prosents stilling ved klosteret.

– Jeg tror det kommer veldig an på de som booker turistene inn på opplevelser på båtene. Har de hatt en god opplevelse, så booker de inn mange turister og det kommer mange busser, sier Husebø.

Når turistene kommer på besøk får de ikke bare gå rundt på klosteret og i klosterhagen å se og lukte. Joachim Debell spiller også egenkomponert musikk for dem.

– Det er en helt egen akustikk i klosteret, og ikke noe behov for verken høyttalere eller annet for å bære lyden, sier Debell.

Hva er det som gjør at det er så god akustikk her?

– Det er nok at det er bygget på en spesiell måte med hulrom i veggene, sier Debell.

Hvilket vær er best for at det skal komme besøkende til klosteret?

– Vanlig museumsvær er jo gjerne litt grått, overskyet og ren. Men for klosteret er det nok best med finvær. Folk vil gjerne enten se landskapet rundt eller ta en tur i området, sier Husebø.

Onsdag var så langt den varmeste og fineste dagen i juli, og Haugvaldstad Aarrestad valgte nok riktig dag å besøke klosteret på.