«Kickoff fredag 20. januar. Vi skal komme i gang med prosjektene våre, og her får du hjelp til å komme i gang». Dette skrev den aktive klubben Utstein 4H og inviterte til oppstart i 2023.

Utstein 4H er en stor klubb med 46 medlemmer, og fredag var fire medlemmer fra Randaberg 4H og noen medlemmer fra Haugen 4H på Storhaug til stedet i Mastrahuset. Terna 4H fra Sjernarøyene var også der.

Viste fram

Synnøve Jørgensen er ansatt i 4H og var hentet inn for å hjelpe de unge i gang med prosjektene sine dette året. Hun viste, forklarte og hjalp til som best hun kunne. I et prosjekt skal en lage en plan for blant annet hvordan en skal gjennomføre, ha kontroll på økonomi og avslutning som er å vise fram til inspirasjon på høstfesten i oktober.

– Vi jobber med et prosjekt for å lære noe nytt og ha det gøy, sa Synnøve Jorgensen.

Elias Michael Sahin (9) var kjapp med å foreslå sitt prosjekt: å lage Olabil. Han er med i relativt nye Haugen 4H på Storhaug. Den ble stiftet i 2022.

– Olabil er kjekt, og jeg liker fart og spenning, sier Elias.

– Hva trenger du til prosjektet ditt?

– Materialer, som jeg skal prøve å finne på en skraphandel, og det skal jeg finne ut hvordan, svarer niåringen ivrig.

Godt i gang med prosjektene

Bror Eggebø Mork (12) bor på Bru og går i Utstein 4H, hvor han har vært med i snart to år, for å ha det gøy, som han sier.

– Mitt prosjekt er ski, sier Bror.

– Ski? Hva skal du gjøre da?

– Det er gøy å stå på ski, langrenn og slalåm, og jeg vil bli bedre til det, svarer han og har tanker blant annet om å stå skitrekk.

Kvartetten Synne Amundsen (11), Jenny Grødem (11), Sindre Sande (11) og Jesper Sande (12) er med i Randaberg 4H. Klubben har åtte medlemmer nå, men de ønsker seg sterkt flere. Venninnene Synne og Jenny skal gå i fjøset, som er deres prosjekt. Det mener de å kunne lære mye av, og de ønsker dette fordi de har lyst til å bli avløser i landbruket.

– Det er veldig gøy, sier de med brede smil.

I sitt forrige prosjekt laget Sindre rampe, der han kan bruke sparkesykkel. Hans prosjekt i år er å bli bedre på sparkesykkel, der han blant annet skal lære og bli flink til å gjøre triks.

Jesper Sande, som er søskenbarn med Sindre, liker å mekke.

– Mitt prosjekt er å mekke på traktorklipper og crosskart, som ligner på gokart, sier han.

Erna med lang fortid i 4H

Erna Margrethe Nærheim (27) begynte i Utstein 4H i 2021, som rådgiver. Hun har en lang fortid i 4H-klubben i Rennesøy kommunedel.

– Jeg var vel 10 år da jeg begynte, sier hun og snakker mye om å lære og gjennomføre og jobbe mot et mål.

– Du lærer mye om organisasjonsvirksomhet også, om hvordan ting fungerer, sier hun, som var leder i to år da hun var 15 og 16 år.

Det er en ungdom som er leder i den lokale 4H-klubben, og en voksen er rådgiver. Og så er en med til det året en fyller 18 år. Erna Margrethe var med inntil da, og så dro hun i forsvaret og avtjente førstegangstjeneste i Indre Troms. Det syntes hun var så gøy at hun gikk på befalsskole, ble sersjant og var ansatt i forsvaret i fem år.

– Jeg savnet 4H og kom tilbake til Utstein 4H i 2021 som rådgiver, det er kjekt å bidra med noe meningsfullt for barn og ungdom, sier hun.