Kirkeverge Monika Høie på Kvitsøy fortviler. Hun hadde gledet seg til å reise på konfirmanttur til London kommende helg med seks konfirmanter i Kvitsøy sokn.

– Så kommer det beskjed fra moren til en av konfirmantene om at sønnen, som er thailansk, ikke fikk godkjent visumsøknaden.

Har bodd på Kvitsøy i ti år

Avslaget på visumsøknaden er begrunnet i at de ikke vet hvor han skal bo, hvem han reiser med og hva han skal gjøre, forteller Høie oppgitt til Bygdebladet.

Hun legger til at både formålet med reisen, hvem gutten reiser sammen med og adressen til hotellet stod i visumsøknaden. Nødvendig dokumentasjon ble dessuten levert direkte til den britiske ambassaden i Oslo, dit familien reiste ens ærend for forsikre seg om at alt var i orden.

– Mitt navn og passnummer, programmet for turen og all info har de fått. Så nå trenger vi hjelp! Slik at Chavinpol ikke må bli den eneste konfirmanten som ikke får reise, sier Høie fortvilet.

Onsdag tilbrakte hun mye av dagen med å snakke engelsk på telefon med ambassaden, men så langt til ingen nytte.

– Dessverre er det ingen hjelp å få fra de som har gjort feil her, sier Høie til Bygdebladet. Hun gir uttrykk for stor frustrasjon over at dette ikke har blitt løst.

–Uten fast inntekt

– Dette er kjempetrist! Det er veldig spesielt at en av begrunnelsene for avslaget er at han ikke har fast inntekt, og at de ikke tror på at Kvitsøy sokn kan dekke dekke utgiftene hans. Den konklusjonen kommer de til uten å ha kontaktet meg en gang, enda kontaktinformasjonen min er oppgitt to ganger, sier kirkevergen.

Hun synes det er rart at det i avslaget står at det mangler informasjon om hvor Chavinpol skal bo.

– Den har de fått, både med adresse og telefon til hotellet, sier hun.

Kirkevergen satt i telefonen med ambassaden i halvannen time på onsdag, der hun fikk beskjed om at det var betaling pr. minutt for telefonsamtalen. Det eneste hun fikk ut av det var en beklagelse av problemet som hadde oppstått. Hun fikk ingen garantier om at de ville vurdere søknaden på nytt.

– Det hadde tatt dem fem minutter å se på søknaden, og se at de hadde gjort en feil. Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, og som ikke har lest søknaden. Det som også er trist er at dette får konsekvenser for framtiden til Chavinpol, for det kommer til å være registrert at han har fått et avslag på visum. Det er jo helt horribelt. Jeg er sjokkert, sier kirkevergen.

– Helt utrolig

Pappa Knut Magne Nordbø er også oppgitt over at sønnen ikke får være med de andre konfirmantene på tur til London.

– Vi søkte om visum 6. februar. Vi skrev inn alle opplysningene på nettet og betalte gebyret. Etterpå reiste vi til Storbritanias ambassade i Oslo med dokumentene de etterlyste, som dåpsattest, bevis på at vi er hans foreldre og bevis på at han går på skolen her. I søknaden skrev vi både hvem han skulle reise med, navnet på hotellet i London og både navn, passnummer, telefonnummer og adresse til kirkevergen som skulle reise sammen med ham, forteller Nordbø til Bygdebladet.

En stund etter kom svaret fra den britiske ambassaden. Chavinpol hadde fått avslag på visumsøknaden. Begrunnelsen for avslaget var altså blant annet manglende informasjon og dokumentasjon på adressen der han skulle bo i England, og hvem han skulle reise med.

– Det er helt utrolig at det går an. De kan umulig ha lest visumsøknaden. Det er veldig merkelig. De virker heller ikke interesserte i å rette opp feilen. Her virker ikke systemet, sier Nordbø.

Han forteller at avslaget kom som et sjokk på familien.

– Vi hadde ikke tenkt at dette kunne skje. Vi har ikke fått snakke med de rette personene på ambassaden, og har sendt klage. Vi har også fått beskjed om at vi kan søke på nytt, men nå er det jo for sent, og det er jo også kostbart med søknad, gebyr og reise, sier Nordbø.

Han forteller at sønnen er en rolig gutt, men at han naturlig nok er skuffet over ikke å få reise sammen med de andre konfirmantene.

– Jeg tror han hadde hatt godt av en sosial tur som dette, sier faren oppgitt.

Håper i det lengste

Etter halvannen time på telefonen til ambassaden på onsdag har kirkevergen i Kvitsøy sokn fremdeles et lite håp om at det hele skal ordne seg til slutt, og at Chavinpol er med når flyet letter fra Sola klokken 1915 fredag. Ambassaden noterte seg søknadsnummeret under veis i samtalen.

– Det er trist hvis han er den eneste som blir sittende igjen. Neste søndag skal vi ha fest på bedehuset, og da er det tradisjon for å vise bilder fra turen. Det blir trist for han. Chavinpol er en av konfirmantene som alltid har stilt opp på alt, og som vil være med på ting. Dette er bare kjempesynd, sier kirkeverge Høie.

Kvitsøy sokn dekker London-turen for konfirmantene som skal reise, minus en egenandel på 1.500 kroner pr. konfirmant.

– Vi får ikke igjen pengene vi har lagt ut på flybilletter, opphold og billetter til det vi skal være med på i London, sier Høie, som legger til at pengene er likevel er mindre viktig i denne sammenhengen. Det hun er mest opptatt av er at Chavinpol skal få bli med på reisen.

– Vi er et land med mange nasjonaliteter. Det er en oppvekker at det ikke er gitt at alle kan bli med på alt, sier hun.

Bygdebladet fikk fredag morgen svar fra den britiske ambassaden i Oslo, som beklager at gutten har fått problemer med visumsøknaden, men som ikke kan kommentere saken utover dette, da det ikke er ambassaden som behandler visumsøknadene. Her blir det vist videre til kontoret som behandler visumsøknadene i Storbritannia.

– Vi har ingen innsikt i individuelle søknader, og kan derfor ikke gå inn på grunnene til beslutningen som er tatt, skriver ambassaden til Bygdebladet.