Torsdag kom det nyheter om at den nye virusvarianten «Kraken», oppkalt etter sjømonsteret, har begynt å øke i Norge. Det kommer etter den siste måneden har vist en ekstrem vekst i virusvarianten i USA.

Det har på ny gitt bekymring for en økt oppblomstring med store problemer i helsevesenet og samfunnet ellers. Samme dag har FHI lagt frem deres ukesrapport. Den viser nye tall over sykehusinnleggelser, som har økt kraftig den senere tiden.

Tallene viser at influensa-epidemien herjer. Samlet sett utgjør influensa, covid-19 og RS-virusinfeksjoner over 2000 innlagte i løpet av uke 52.

Les mer: Trøbbel hos Skatteetaten rammer over 700 bedrifter: Tankbil står fast ved grensen

– Vil øke

I et intervju med Nettavisen forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at virusvarianten XBB 1.5, også omtalt som «Kraken» vil øke i tiden fremover.

– Må vi være forberedt på en ny smittebølge lik den i fjor, med høyt sykefravær den neste tiden?

– Vi er midt inne i en influensabølge på toppen av en koronabølge. Om hvorvidt influensaepidemien snart vil flate ut, vet vi ikke enda. Foreløpig peker pilene oppover for influensa. Men avtar for covid-19, når det gjelder sykehusinnleggelser.

Les mer: Stoltenberg frykter langvarig krig: – Vær forberedt

– Hva med smitte, og det øvrige bildet?

– FHIs monitorering av avløpsvann og sykptombarometeret tyder på at koronasmitten er relativt stabil, mens det er en økende trend for andre luftveisinfeksjoner.

– Kan vi forvente oss at det endrer seg i tiden fremover, med den nye varianten som slår inn?

– Jeg tror ikke det er sannsynlig at nye koronavarianter vil skape store bølger de neste ukene. Men på lengre sikt vil andelen med for eksempel XBB 1.5 (Kraken, journ. anm.) øke i forhold til de variantene vi har nå, sier han.

Les også: Kronen på svakeste nivå mot euro siden november 2020

Ikke farligere, men mer smittsom

Den nye virusvarianten er mest av alt smittsom, men ifølge Nakstad er det ingen indikasjon på at den fører til mer alvorlig sykdom.

– Denne nye virusvarianten har vist særlig stor spredningsevne i USA. Derfor er det grunn til å følge med på utviklingen i Europa og Norge. Foreløpig er ikke dette en virusvariant som dominerer hos oss. Men, det kan godt være at den øker i omfang utover vinteren, også hos oss. Foreløpig har vi ikke opplysninger som tyder på at man blir mer syk av den varianten. Og vi må forvente oss nye undervarianter av denne fremover, understreker Nakstad.

Det som har fått øynene til å sperre opp hos helsemyndighetene er spesielt den kraftige økningen i smitte i USA. De siste tre ukene har andelen med «Kraken»-varianten, økt fra 4 prosent av koronasmittede til 40 prosent.

Les mer: Stordalen om Jens Stoltenberg: – Jeg gir ham et klokkerent terningkast syv, altså verdensklasse

Stadig flere innleggelser

I november i fjor var det 6.342 sykehusinnleggelser for luftveisinfeksjon. Dette er en kategori som inkluderer koronapasienter. I desember økte tallet til 7.051 uten at tallene for romjulen var med. Bare i uke 51 og 52 var det 4432 sykehusinnleggelser med luftveisinfeksjon.

I den ferske rapporten kan FHI opplyse at antallet sykehusinnleggelser fortsetter å øke kraftig. Samtidig øker både infeksjoner med covid-19, influensa og RS-virusinfeksjoner. Samtidig opplyser FHI at antallet innleggelser på intensivavdelingen er foreløpig nokså lavt.

Les mer: Ny virusvariant vekker oppsikt: – Denne kan overta som en dominerende variant

832 innlagt for influensa på én uke

Mange nordmenn har oppgitt å ha en usedvanlig tøff forkjølelse, eller oppleve en spesiell type influensa i denne sykdomsesongen. FHIs tall viser at det er 832 innleggelser med influensa bare i uke 52, og 561 innleggelser i uke 51.

I en løpende undersøkelse FHI har av befolkningens symptomer og helse, er det et «høyt nivå» som opplever å ha forkjølesessymptomer. Andelen som har testet seg for koronavirus har økt.

FHI presiserer også at det er en økt forekomst av influensa, som har økt kraftig i desember, men flatet noe ut i romjulen. Økningen skal ha skjedd tidlig i forhold til tidligere influensasesonger, opplyser FHI.