Dette er Kvitsøys vinner av byggeskikkprisen 2019

Einar Nordbø og Hummerparken i Strømsundet fikk byggeskikkprisen 2019 på Kvitsøy.

Einar Nordbø og Hummerparken i Strømsundet fikk byggeskikkprisen 2019 på Kvitsøy. Foto:

Byggeskikkprisen 2019 gikk til Hummerparken i Strømsundet og Einar Nordbø.

DEL

Prisen ble delt ut under hummerhelgen på Kvitsøy. I et utdrag fra begrunnelsen skriver kommunen følgende:

«Dette året har ønsket vært å stimulere til at også de bygningene der det ikke bor folk blir ivaretatt. Byggeskikkprisen 2019 går til en bygning som representerer en svært viktig del av Kvitsøy historie og identitet, og er karakteristisk for Øynå vår. Den representerer med sin særegenhet i alle høyeste gra lokal byggeskikk. Hummerparken i Strømsundet er bevart mest mulig som den alltid har vært i form og fasong, den er fortsatt i bruk og eier forvalter og tar vare på Kvitsøys eneste hummerpark som fortsatt innehar den opprinnelige funksjonen som var å oppbevare hummer.»

Bygningen sto ferdig i 1931 og har et basseng på 800 kvadratmeter, med dybde på omtrent to meter. Bygningen er en særegen bygningskonstruksjon med deler av konstruksjonen under havoverflaten. Det har vært utført vedlikehold og rehabilitering på bygningen jevnlig, skriver kommunen.

Desember 2013 fikk Kvitsøy og Rogaland orkan fra nord-vest retning, med snøbyger, og vinden fikk tak og rev ned omtrent 400 kvadratmeter av taket. Eier valgte å rehabilitere bygningen tilbake til den originale hummerparken i stedet for å rive. Arbeidet ble utført sommeren og året 2014.

Artikkeltags