Kvitsøy-ordføreren om koronakrisen: – Vår befolkning strekker seg langt for å finne gode løsninger for seg selv og fellesskapet

Ordfører Stian Bjørsvik (Krf) roser måten innbygerne på Kvitsøy har håndtert situasjonen på.

Ordfører Stian Bjørsvik (Krf) roser måten innbygerne på Kvitsøy har håndtert situasjonen på. Foto:

I en hektisk og uoversiktlig periode har øyfolket gått sammen.

DEL

- Det har vært en kaotisk periode med mange nasjonale og lokale tiltak som griper inn i hverdagen til våre innbyggere, med f.eks. stenging av skole og barnehage og karantenebestemmelser. Å få tenkt igjennom alle konsekvenser på forhånd er vanskelig. Samtidig opplever jeg at befolkningen tar dette på en god måte, sier ordfører Stian Bjørsvik (KrF) til Bygdebladet.

Torsdag formiddag holdt kommunen et infomøte på Facebook for sine beboere, der Giil Bjørsvik hadde med seg kommuneoverlege Stanko Matic og rådmann Vegard Thise.

Der informerte de om korona-situasjonen, og veien videre.

– Vi prøver å få ut informasjon i alle kanaler. Det skjer nye ting hele veien, og dette er en måte vi kan bidra til å holde folket oppdaterte på, sier ordføreren.

Vært i forkant

Det er ca. 517 innbyggere på Kvitsøy. Det å være et øysamfunn vil kunne gi ekstra utfordringer om det skulle bli påvist smitte, men Bjørsvik sier at beredskapen er god.

– Det er avhengig av omfanget eventuell smitte vil gi, men vi har det samfunnet vi har, og vi har rigget oss for å håndtere smitte på øya, sier ordføreren.

Fra før av har Kvitsøy innført karanteneregler for alle som beveger seg inn i kommunen.

Bjørsvik opplever dialogen og informasjonen fra sentrale myndigheter som god, men påpeker at vedtak må tilpasses.

– Det er ikke alle nasjonale råd som virker på små bygdesamfunn. Det merket vi særlig i en tidlig fase. Vi har måttet gå foran på noen områder, og har iverksatt tiltak som det etterpå har kommet nasjonale bestemmelser på, sier han, og peker på f.eks. i forhold til billettering på ferja.

Det er rådmann Vegard Thise som er i dialog med Fylkesmannen og de andre rådmennene og kommunedirektørene lokalt.

Roser responsen fra befolkningen

Karantene-vedtaket inkluderer de som pendler, men disse vil kunne arbeide som vanlig. Det er kun når de er på øya de skal forholde seg til karantene-biten. Og så langt fungerer det bra.

– Folk strekker seg langt for å finne gode løsninger for seg selv og fellesskapet. Vi vil jo alle bevare det gode samfunnet vi lever, sier Bjørsvik.

Han legger til at det for øyeblikket ikke er noen planer om ytterlige tiltak fra dem som ble annonsert på begynnelsen av denne uken, men at det selvsagt finnes flere verktøy i verktøykassen, alt etter hvilke scenarioer som kan oppstå fremover.

Tiltakene som er blitt gjort omhandler også næringslivet på Kvitsøy.

– Det er klart at situasjonen som har oppstått skaper utfordringer for næringslivet, også på Kvitsøy, og til nå er det særlig ett firma som har tatt kontakt vedrørende dette. Vi har skriftlig invitert til en løpende dialog med næringslivet om hvordan ting går, og hvordan vi som kommune kan bidra. Noen utfordringer oppstår umiddelbart, mens andre utfordringer vil oppstå dersom denne situasjoner vedvarer, sier ordføreren.

Artikkeltags