– Denne har jeg skrevet i siden julen 1999, forteller Bodil Kolnes Olsen mens hun smiler og leser i dagboken «Julens minnebok».

I nesten 20 år har hun skrevet en setning for hver dag i desember, limt inn bilder og notert ned minner hun ønsker å ta vare på.

– Nå er det ikke så mange sider igjen. Kanskje jeg må ønske meg en ny bok til jul? ler Bodil og sjekker.

– Neida, jeg kan skrive til 2023, så det er noen år igjen enda.

Bodil er fra Randaberg, men i 1999 flyttet hun til Kvitsøy for kjærligheten.

– Han brukte litt tid på å overtale meg. Jeg er jo en randabergpatriot, ler hun.

Men hun fant seg fort til rette i huset på Vollsøy, hvor hun bor sammen med mannen Tom Olsen og barna Kasper (8), Herman (15). Den eldste sønnen Tobias (17) går på internatskolen Lundeneset videregående skole, og Bodil gleder seg til å få han hjem til jul.

Allerede i julestemning

Da Bygdebladet var på besøk fredag 1. desember for å levere juleblomsten var Bodil allerede i julestemning. Kvelden før var hun nemlig med å arrangere julekonsert i aktivitetshallen i regi av Kvitsøy Misjonsfellesskap.

– Det ble en sånn dag hvor du er ute fra klokken 13 og ikke kommer hjem før langt på kvelden. Vi pyntet hallen med trær, granbar og masse lys. Det var veldig stemningsfullt, smiler hun, og forteller videre:

– Det var en som sang «O helga natt» på karmøysk. Det var så imponerende. Det er sjelden tårene kommer, men de kom i går.

Viktig med forberedelser

Bodil jobber som losformidler på Kvitsøy trafikksentral. Hun jobber turnus, og er nå midt inni en treukersperiode med fri. Så skal hun jobbe i ti dager før hun får fri til julaften. På grunn av turnusen har Bodil fokus på å gjøre klart så mye som mulig til jul i god tid.

– Alt var nokså på plass fra 1. desember, ler Bodil.

– Jeg vet at jeg er borte ti dager rett før jul, så jeg prøver å planlegge etter det. Da kan jeg heller kose meg og slappe av, legger hun til.

Selv om Bodil prøver å ha alt klart så hun kan nyte desember, stresser hun ikke med å lage sju slag til jul.

– Vi baker for kos, men det er ikke noe jeg <i>må</i> ha eller <i>må</i> bake. Det blir det det blir. Ikke må jeg vaske huset fra topp til tå heller, ler hun.

Tid til hverandre

Frem mot jul vil Bodil bruke mye tid på å være med dem hun er glad i.

– Jeg skal ha julemiddag med venninner fra Randaberg på mandag. På tirsdag skal Kolnes-damene møtes. Også skal jeg være med å selge gravlegg, ramser hun opp.

For Bodil er det nemlig viktig å sette av tid til andre mennesker. Dette er noe hun prøver å ha fokus på hele året, og ikke bare i julen.

– Jeg prøver å tenke på og ha tid til andre. Jeg tror det er viktig å ha tid til hverandre, det har jeg tenkt en del på i det siste, forklarer hun, og legger til:

– Jeg har vokst opp i en familie som er veldig inkluderende. Jeg synes det er viktig å invitere forskjellige folk med på ting, ikke bare den samme gjengen. Også er det jo kjekt å bli kjent med nye mennesker!