Brødrene Rune og Frank Stangeland har kjøpt Kvitsøy Maritime Senter, som ligger like ved fergekaien på Vollsøy i Kvitsøy kommune.

De skal forsøke å skape nytt liv i de 19 utleieleilighetene, restauranten og konferanselokalet på stedet.

- Etter at det har ligget så godt som brakk i 10 år, er det behov for en del opprydding og vedlikehold, sier Rune Stangeland til Bygdebladet.

KjentfolkBegge brødrene er oppvokst i Dusavik, men kjenner godt til Kvitsøy ettersom foreldrene deres bygget hytte der i 1979. Kvitsøy har vært og er et samlingssted for familien Stangeland, og mange helger og ferier er tilbrakt her. Slekt har de også på øya, hvor deres oldefar var fyrvokter i sin tid.

- Det må jo være et godt potensial i utleie her, sier Rune, mens han står på utsiden av leilighetene. De er i dialog med en tysker som bor på Kvitsøy og håper å kunne dra nytte av hans kontakter også i framtida, og som de så vidt har begynt på.

- Vi leier ut en og annen leilighet allerede, og har bookinger for deler av vår og sommer 2017, sier Rune Stangeland.

Tyskere ser de som aktuelle leietakere, men vil også forsøke å ta en bit av konferansemarkedet i regionen.

- Konferansemarkedet er nok litt rolig i dag, men det vil alltid være et behov.

Bygningene i Kvitsøy Maritime Senter ser slitne ut utvendig i øyeblikket. Dette er ett av tiltakene de skal ta tak i og gjøre noe med til våren, for her trengs ny maling.

Nytt restaurantlivDe to har et sterkt ønske om å skape noe liv i restauranten. Det begynner å bli en stund siden det ble servert blant annet Kvitsøy-komle der inne.

- Vi er på jakt etter en kokk, som enten vil drive restauranten selv eller finne en løsning sammen med oss. Vi har ikke annonsert aktivt etter en kokk, men har snakket med noen få. Foreløpig har vi truffet noen som har både glød, entusiasme og stå på-vilje, for det vil være nødvendig for å få dette til å gå rundt. Det viktigste er at en ikke ser begrensninger, men muligheter, sier Stangeland.

I 2017 begynner arbeidet med Rogfast, tunnelen mellom Sør- og Nord-Rogaland, som også gir fastlandsforbindelse for Kvitsøy. Stangeland ser et potensial også i det uten at han vil snakke mye om det nå utover at:

- Kvitsøy Maritime Senter vil ligge strategisk godt til med firefeltsvei ut hit.

- Kan dette skape arbeidsplasser?

- Ikke umiddelbart, men vi håper å få til ett årsverk på sikt, som kan styre en daglig drift, sier han.

- Hva er visjonen deres for stedet?

- Å skape en plass hvor turister og lokalbefolkningen vil kunne samles for rekreasjon og slå av en prat med god mat og opplevelser. Folk må oppdage at Kvitsøy er en fantastisk plass, og dette ønsker vi som vil ha aktivitet her å formidle, sier Stangeland.

På sikt er det mulig å utvide på en tomt som ligger rett ved siden av dagens bygninger. Den er cirka ett dekar stor, og er regulert til samme formål som det maritime senteret.

Stangeland vil ikke si hvor mye han og broren betalte for senteret, som de overtok fra tidligere eier Krister Nilsen 30. september i fjor.

Ordfører Mirjam Ydstebø inviterte brødrene til formannskapet i november for å fortelle litt om kjøpet.

- Vi fikk vite at de for det meste driver med opprydding nå, og det er bare å ønske lykke til. Det er bra at noen ser muligheter og vil forsøke å få det til, for Kvitsøy trenger et overnattingssted, sier Ydstebø til Bygdebladet.