Terje Ingebrigt Våland er professor i strategi og markedsføring ved Norsk Hotellhøyskole/UiS. Han forteller at de 32 studentene i høst har begynt på masterstudiet «Master in service leadership in international business». De siste dagene har de altså hatt hotellet på Viste som base.

Internasjonal appell

Studentene og foreleserne kjørte buss fra Universitetet i Stavanger tirsdag morgen, og da Bygdebladet var på besøk torsdag ettermiddag gikk programmet mot slutten.

Våland forteller om et masterstudium med internasjonal appell.

– 18 av studentene er fra ulike land, mens resten er norske. Vi har studenter fra Mongolia, Kina, Iran, Bangladesh, Frankrike, Tyskland, Zimbabwe og Polen. Det er en god blanding med kulturer her, og studentene har ulik bakgrunn både med hensyn til studier og jobb. Det er litt derfor vi har dette tredagers oppstartsseminaret. Vi ser verdien av å sette dem sammen og la dem bli kjente med hverandre. Målet er både at de skal lære mer og ha det kjekkere som studenter, sier professoren.

Ble anbefalt strandhotellet

– Hvordan hadde det seg at dere havnet akkurat her?

– Godt spørsmål. Jeg fikk tips om dette stedet av skolesjefen i Sola kommune, som hadde hatt et seminar her ute, og var veldig fascinert av lokalene, men også folkene som jobber her og hele idéen bak sosialt entreprenørskap, svarer Våland.

Derfor tok han turen hit selv, og sier han også ble imponert.

– Det var ingen tvil om at om vi skulle gjøre noe slikt, så måtte det være her. Det er også fordi vi kan ha hele hotellet. Det er et poeng. Vi slipper å ta hensyn til andre gjester. Med et variert program kan de gå rundt og bruke hele hotellet.

– Så dere har rett og slett leid hele hotellet?

– Ja, det har vi gjort. Det er ikke så veldig vanlig å gjøre i Norge, men i utlandet er det veldig vanlig. Men der er det også skolepenger. Her har vi fått det til på en måte som gjør at vi klarer å finansiere det. Men vi er ikke i tvil om at dette påvirker evnen til å gjennomføre og bli ferdig med studiet. Det er viktig for oss, svarer han.

Våland gir uttrykk for at det er ekstra kjekt å kunne gjøre noe slikt etter en pandemi som han mener har vært et mareritt både for studenter og forelesere. Han poengterer at hjemmeundervisning via digitale løsninger ikke har fungert.

– Det er kanskje noe av forklaringen på de psykososiale problemene studentene har opplevd. Nå kan vi endelig gjøre dette på en skikkelig måte.

Studentene: Har hatt fine dager

To av masterstudentene som har bodd på hotellet, og deltatt opplegget, er Øystein Haave (23) og iranske Mahrash Farokhi (29). Haave sier det har vært fine dager, der studentene både har blitt kjente med hverandre, foreleserne og studiet.

– Vi ser også hvordan vi samarbeider i grupper, med ulike gruppeoppgaver. Erfaringene er veldig positive. Det har vært ganske hektisk, og vi har gjort mye forskjellig, men på den måten har vi også blitt godt kjente med hverandre. På kveldene har vi møttes sosialt. Vi har lært mye og det har vært sosialt, sier han.

Farokhi er enig. Hun forteller at hun ikke hadde vært i Europa før hun landet i Stavanger ti dager tidligere.

– Jeg kjente ingen i klassen, så dette har vært en positiv mulighet for meg til å bli kjent med medstudentene mine, og spesielt de norske. Hadde vi bare gått rett til forelesninger uten dette programmet, så hadde vi ikke hatt muligheten til å bli kjente med hverandre på tvers av ulike kulturer. Nå har jeg et godt inntrykk av personligheten både til medstudentene mine og foreleserne, og hvordan professorene underviser, sier hun.

– En flott opplevelse

– Hva tenker du om hotellet og omgivelsene Farokhi?

– Jeg liker det. Det er fredfullt og passer veldig bra til dette opplegget. Det er enkelt, men rent og har alt vi trenger som studenter. Det var et godt valg av hotell. Det har vært lite som har kunnet forstyrre oss. Vi føler at vi har hele området for oss selv, og vi har kunnet gå på turer. Jeg nyter naturen her også, sier hun og legger til:

– Personalet på hotellet er hjelpsomme og snille. Jeg er takknemlig overfor dem og for dette opplegget.

Haave forteller at han på sin side har studert to år i Stavanger før han nå begynte på dette masterstudiet.

– Det er vært en flott opplevelse, ikke minst fordi vi føler at det er rolige og trygge omgivelser. Det er viktig når vi gjør øvelser som tar oss litt ut av komfortsonen. At det bare er oss her, i trygge omgivelser, og vi vet at vi skal treffe hverandre de neste to årene, tenker jeg virker beroligende på personer som synes det å gå ut av komfortsonen er utfordrende, sier han.

– Vi har gått på turer. Det er vakkert her. Jeg har bodd to år i Stavanger, men har aldri vært her før. Jeg ble overrasket over hvor vakkert det er her. Det har vært fint å komme ut av byen og det hektiske livet, og bare stenge ute resten av verden. Jeg har nesten ikke brukt telefonen min engang, ler Haave.

Lærte om Viste strandhotell

For studentene startet studieåret alt i forrige uke med sosiale aktiviteter, festing, og praktisk informasjon. Men istedenfor å starte det faglige programmet i en forelesningssal valgte altså Norsk Hotellhøyskole å starte skoleåret, og dermed også det to år lange masterstudiet, på Viste strandhotell.

– Vi ønsker at studentene skal bli godt kjente med hverandre. Vi ser mye i media om studenter som sliter med ensomhet og manglende venner. Det påvirker læringssituasjonen. Derfor syntes vi det var lurt å prøve ut dette. Det er første gangen vi gjør dette, sier professoren.

Han forteller at kollegene hans på universitetet har deltatt aktivt på dagtid, og studentene har fått en gjennomgang av fagene de skal igjennom i løpet av studiet.

Våland sier studentene i starten av oppholdet fikk vite litt om Viste strandhotell og ideen bak hotelldriften her. Siden har de intervjuet hverandre, i plenum, og de lærte hverandre også bedre å kjenne på den måten.

Våland sier det siden har vært mye gruppearbeid. Studentene har for eksempel jobbet med en case med rollespill, der de skulle argumentere for og imot bruk av ulik lønn for likt arbeid på en arbeidsplass.

– Noen var dyktige og andre mindre dyktige. Skal du gjøre forskjell på dem? Gjør du ikke forskjell på dem så vil de flinke gjerne slakke av. Hvor langt skal du gå for å premiere ekstrainnsats. Det har en grense der også, der det blir destruktivt. Vi hadde mange slike dilemmaer, sier Våland, og legger til:

– På slutten av casen så sparket de ledelsen.

– Er det hotelledelse dette studiet kan brukes til når studentene er ferdig med mastergraden?

– Nei, ikke nødvendigvis. Dette er ikke en bransjeutdannelse. Dette studiet handler om service i enhver forstand, svarer Våland.

Tanken er altså at studiet gir et godt utgangspunkt for jobb i en rekke serviceyrker. Våland sier de to bachelor-utdannelsene på hotellhøyskolen, med reiseliv og hotell, vil gå mer direkte på det som var utgangspunktet for Norsk Hotellhøyskole.

Den norske modellen

Da Bygdebladet var på besøk fredag ettermiddag gikk hotelloppholdet mot slutten. Gruppene var i ferd med å simulere drift av en bedrift via en server i Trondheim. Våland sier dette er et spill, der gruppene konkurrerer mot hverandre. Til slutt ville det bli premiering.

– Hva tror du er årsaken til at det er så mange internasjonale studenter på dette studiet?

– Det er jeg ikke sikker på, men jeg vet at en del av de utenlandske kommer til Norge fordi det her er gratis utdanning. I tillegg er det nok moderate levekostnader her i forhold til i for eksempel Oslo. Det er nok mange grunner. Det handler vel om at når de går inn på nettsidene og leser om masterstudiet så synes de at dette ser interessant ut, men vi vet for lite om hva som trigger dem. Vi skulle likevel hatt flere søkere som konkurrerte om plassene, svarer han.

Professoren skryter avslutningsvis av hotellet, og forteller om gode måltider og hyggelige sosiale sammenkomster på kveldstid.

Elisabeth Lied er hotelldirektør på Ventilene Viste Strandhotell. Hun er naturligvis glad for at hotellhøyskolen valgte Viste Strandhotell.

– Det har vært veldig spennende, ikke minst siden hotellhøyskolen er i vårt felt, å skulle tilby dem opphold og mat. Det har vært veldig kjekt, og veldig hyggelige folk. Vi har også fått sneket med oss litt informasjon og lærdom, så ja det har vært veldig spennende. Vi håper på et videre samarbeid framover.