Gå til sidens hovedinnhold

Løhre slår tilbake om kommunesammenslåing: «De bagatelliserer Randabergs gjeld og legger ansvaret på kommende generasjoner»

For abonnenter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Randaberg Venstre er ute og starter årets valgkamp i Bygdebladet denne uken med å kritisere en uttalelse fra Randaberg Høyres gruppeleder når det kommer til kommunesammenslåing. Jeg finner det noe bemerkelsesverdig at Venstre velger å tolke Høyre dit hen at de har «gitt opp Randaberg», som om en sammenslåing er et garantert nederlag for alt og alle. Hadde Venstre fulgt med i timen så hadde de trolig fått med seg at Høyre, historisk sett, ikke er spesielt kritiske til sammenslåing, både nasjonalt og lokalt. Venstre velger videre å bagatellisere Randabergs gjeld, og legger tydelig ansvaret over på de kommende generasjonene. Men de om det!

Venstre, med Ingve Lerang i spissen, velger så å trekke frem at Randaberg er i den tredjedelen av landets kommuner som er størst i forhold til innbyggere, og at den grønne landsby fortsatt vil være det i 2050. Dersom man tar høyde for kommuneplanutvalgets holdning til bebyggelse på landbruks- og matjord, så undres det over hvor alle disse menneskene skal bo i fremtiden. Kommuneplanutvalget jobber for tiden nytt kommuneplankart, da med tanke på fortetning, for å forberede kommunen på nettopp dette problemet. Skal befolkningen i kommunen vokse, så må den vokse en plass. På matjord, eller brak jord selv ikke bonden ønsker, skal det nemlig ikke bygges. Så hvor da? Dette er et viktig spørsmål som Venstre ikke belyser i sine skriverier, selv om det er lett å anta at svaret er «bygg oppover».

Les også

Lerang om kommunesammenslåing: «De har gitt opp Randaberg»

Tall fra SSB viser at Randabergs største aldersgruppe er dem mellom 50 og 54 år. Det er i underkant av 20 år til de er pensjonister. Det er rundt 800 nye pensjonister, og det kreves ca. 3 yrkesaktive personer pr. pensjonist for å opprettholde dagens servicenivå. På samme tid vil Randaberg, i snitt, føde rundt 1800 barn. Det gir litt over 2 barn pr. pensjonist. Da tar jeg ikke høyde for andre enn dem i aldersgruppen 50 til 54 år. Muligens Høyre er inne på noe når de skriver om eldrebølge i Stavanger Aftenblad. Dette og bagatelliseres av Venstre, fordi vi i 2050 fortsatt vil være blant den tredjedelen av kommuner med høyest befolkning.

Nasjonalt har Venstre vært med på noen av de største kommune- og fylke sammenslåingene gjennom tidene, så Venstre sin troverdighet rundt dette tema er like tynn som når Guri Melby sier «Venstre skal ikke i regjering med FRP» igjen. Det er nemlig ikke helt utenkelig at Nord-Jæren kommune blir en realitet dersom vi ikke får et regjeringsskifte til høsten, selv med Venstre i regjering. Folkeopinionen ble ikke akkurat tatt i betraktning når Troms og Finnmark ble ett, så Randaberg Venstres tro på evig selvstendighet har ikke rot i dagens virkelighet.

Hvis Randaberg er sist til forhandlingsbordet, når det kommer til kommunesammenslåing, så vil kommunen og innbyggerne trolig ikke komme særlig godt ut av det. Men dersom vi er først har vi en langt større mulighet til å sette krav og lede debatten. Randaberg og Stavanger vokser sammen dag for dag. Det er en utopi å tro på selvstendighet i all fremtid.