Smittetrenden er fremdeles flat i Randaberg kommune, med ett nytt smittetilfelle mandag 22. november. Totalt i kommunen er 287 personer blitt registrert smittet i løpet av pandemien. Det er ingen nye smittetilfeller på Kvitsøy.

I Sola kommune er smittetrenden synkende, med tolv nye tilfeller mandag. I Sandnes kommune var det 17 nye smittede, og i Stavanger 47.

Vær obs på symptomer

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at covid-19 kan gi mange symptomer, eksempelvis nysing, hodepine og rennende nese, på luftveissykdom. Det kan være vanskelig å skille mellom covid-19 og andre luftveissykdommer, særlig etter vaksinasjon.

De som blir syke, får vanligvis først symptom fra øvre luftveier, som blant annet vondt i halsen, forkjølelse og lett hoste i tillegg til sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter. Magesmerter forekommer også, i enkelte tilfeller diare. Nedsatt smak- og luktesans er karakteristisk for sykdommen, men forekommer sannsynligvis hos et mindretall av de smittede. Noen utvikler mer alvorlige symptomer som tungpust, brystsmerter og forvirring.

Som regel for fullvaksinerte mildere symptomer og mildere forløp av covid-19-sykdom.

– De fleste fullvaksinerte vil ikke få symptomer ved smitte med koronaviruset. Blant de som får symptomer, så vil det for mange dreie seg om milde forkjølelsessymptomer som nysing, hodepine, rennende nese, vondt i halsen eller hoste. Det hele kan også starte med at de ikke føler seg i form og har vondt i kroppen. Tap av smak- og luktesans er også rapportert, uttaler Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Har flere selvtester

Fredag skrev Bygdebladet om Randaberg kommunes utlevering av koronatester ved Circle K, om at det var få tester igjen. Beredskapssjef i kommunen, Jan-Kåre Ruud, opplyser at kommunen i løpet av fredagen fikk tak i flere slike tester, som det er mulig å hente hos Circle K.

Anbefalingen fra myndighetene er nå som kjent, hold deg hjemme om du kjenner deg syk og test deg.