(Nettavisen)

Prisøkningene skjedde i slutten av forrige uke, og gjelder 1 liter melk fra den dominerende markedsaktøren Tine. Nettavisen observerte Kiwis prisøkning lørdag. Prisene i butikkene på 1 liter melk fra Tine har ligget stille de seneste månedene.

Nettavisen har i lang tid fulgt med på melkeprisene i butikkene. Vi sjekket melkeprisene mandag morgen på Kiwis og Coop Extras butikker i Thereses gate ved Bislett, samt Rema 1000-forretningen i Sporveisgata, ikke langt unna.

Prisen på 1 liter skummet melk er satt opp fra 17,70 kroner til 18,60 kroner, prisen på 1 liter lettmelk er satt opp til 20,40 kroner, mens prisen på 1 liter H-melk er satt opp fra 20,70 kroner til 21,70 kroner. Økningene er på ca. 5 prosent, noe mindre for lettmelk.

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi sier de alltid være billigst, og de gjør det de kan for å holde så lave priser som mulig.

Kraftige prisøkninger 1. februar

– Men vi fikk kraftige prisøkninger fra leverandørene våre 1. februar, og i tillegg var det en voldsom priskonkurranse til påske. Det har den siste tiden vært noen justeringer i hele markedet, og vi har dessverre også vært nødt til å justere noen priser. Men prisene har likevel økt mindre enn det de økte inn til oss og langt unna det vi har sett i andre land, sier Arvin.

Hun mener prisøkningen Nettavisen henviser til må være Q helmelk 1 liter, som var ekstra presset ned i pris i forbindelse med priskonkurransen til påske. Ellers er det noen mindre justeringer.

Men Nettavisen har så å si daglig siden februar sjekket prisene på 1 liter skummet melk og 1 liter helmelk fra Tine i Kiwis butikk i Thereses gate., i påvente av en oppgang. Prisene her har ligget på henholdsvis 17,70 kroner og 20,70 kroner for 1 liter.

Kiwi har en prislås på over 150 varer ut august, og Arvin sier at disse varene kun kan gå ned i pris, ikke opp,

Forskere spår kraftig økning i matvareprisene i sommer

Bøndene får 33 øre mer

Det nylig avsluttende jordbruksoppgjøret ga melkebøndene en økning i den såkalte målprisen for melk med 33 øre per liter, ifølge Bondelaget Men det er økningene melkebøndene, en annen ting er hva dagligvarekjedene velger å velte over på forbrukeren.

Det er to sentrale prisdatoer i Norge for matvarer, 1. februar og 1. juli. Kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema 1000 viser også til at de 1. februar i år fikk en historisk høy prisøkning fra deres leverandører. Rema 1000 har mål om å selge dagligvarer billigst i Norge.

– Da valgte vi å ikke ta ut denne prisøkningen på grunn av den høye konkurransen i markedet. Noen produkter har i tillegg vært svært konkurranseutsatt og ligget unormalt lavt i pris i forhold til hva vi betaler for varen. Men nå har markedet normalisert seg og, det har derfor vært en prisøkning på blant annet melk, sier Aarnes.

Kiwi som bestemmer

Kjøpmann Christian Lykke i Bunnpris uttalte nylig til Nettavisen at Kiwi er den som for tiden styrer prisutviklingen i dagligvarekjedene.

– Det er Kiwi som bestemmer, alle ser på Kiwi for hvordan det skal være, sa Lykke.

Melkeforbruket har falt med hele 30 prosent de 20 seneste årene, til 75 liter i 2022., 0,2 liter per dag. Det betyr at det typiske melkeforbruket i året med de nye prisene nå koster 1400-1500 kroner, litt avhengig av hva slags melk man drikker.

Men for en husholdning med to barn som kjøper 1 liter melk per dag, snakker vi nå om rundt 7000 kroner i melkeutgifter i året. Økningen nå betyr ca. 350 kroner i årlige merutgifter, gitt at det går med 1 liter melk om dagen.

Alene om Cola-økning

Kiwi har også satt opp prisen på 1,5 liter Cola og Cola Zero med rundt 5 prosent. Disse flaskene kostet mandag morgen henholdsvis 31.40 koner og 30,40 kroner, eksklusive pant. Men verken Rema 1000 eller Coop Extra (se bildet under) var mandag med på denne Cola-økningen da Nettavisen var rundt og sjekket.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier de ikke kan kommentere på hvorfor Kiwi har satt opp prisen på melk og Cola.

– Men alle pristester viser at Extra er av de billigste kjedene. Gjennom markedets billigste melk med Coop Änglmark skal vi sørge for at kundene får den rimeligste melken hos oss.

– Extra er den kjeden med 1800 flere varer enn konkurrentene. Å kommentere på enkeltprodukter er derfor vanskelig, det er mange forhold som påvirker prisene, men Extra skal fortsatt være minst like billige som konkurrentene., sier Kristiansen.

2,5 millioner observasjoner

Når det gjelder matvarer, baserer SSB seg for omsetningen de tre første ukene av måneden. Det betyr at prisøkningene på melk så vidt er med for mai når Statistisk sentralbyrå (SSB) kommer 10. juni med sine tall for konsumprisindeksen.

Prisindeksen til SSB for matvarer er basert på det byrået kaller et representativt utvalg av butikker, der alle dagligvarekjedene er representert. Hver måned mottar SSB over 2,5 millioner prisobservasjoner fra dagligvarekjedene via strekkodedata. Strekkodedata genereres i butikkene ved salgstidspunktet når varen skannes i kassen.

I april steg matvareprisene overraskende mye med 2,5 prosent. Det er mye for måneden, og årsveksten var da oppe på 10,9 prosent. I mai i fjor steg prisene på matvarepriser og alkoholholdige drikkevarer med 0,4 prosent. En høyere vekst enn det vil gi en stigende årsvekst.