Gå til sidens hovedinnhold

Se ordførerens nyttårsmottakelse her

Se nyttårsmottakelsen nederst i saken.

Ordførers nyttårstale:

Kjære alle sammen.

Året vi har lagt bak oss er et spesielt år, og tiden vi er inne i akkurat nå er svært krevende for vår kommune og for regionen vår i forhold til den massive økningen i smitten vi har sett den siste tiden.

I fjor opplevde vi den største krisen i landet etter andre verdenskrig. Vår hverdag ble snudd opp ned i løpet av noen korte og uvirkelige dager og uker fram mot 12. mars og den store nedstengingen.

Ordet kohort ble en del av hverdagen vår, og hvem som kan møte hvem og hvor mange ble plutselig en naturlig del hverdagspraten. Den 12. mars strømmet folk til dagligvarebutikken og det begynte å bli tomt for varer i hyllene. Flere kjøpte dopapir til et årsforbruk.

I en slik situasjon ser vi hvor sårbare vi er som samfunn. Plutselig uten varsel er det ikke lenger like sikkert at vi får kjøpt alt når vi trenger det, både som enkeltmenneske og som land. Når verden er i utakt er vår egen selvforsyningsgrad viktigere enn noen gang.

Viktigheten av norsk matproduksjon, produksjon av varer og tjenester i vårt eget land har fått en ny dimensjon i 2020.

2020 blir et definerende år. Det blir før og etter korona. Det blir et ubehagelig minne om isolasjon, lukta av Antibac og dystre TV-bilder fra sykehus i Italia. Men la oss også tro at det blir minner om et ekstra sterkt samhold og om folks ukuelige stå-på-vilje og evne til å tilpasse seg og komme opp med gode løsninger i en krevende situasjon. La oss håpe at dugnadsånden og evnen til å snu oss rundt når krisen rammer fører til varige endringer.

Jeg er utrolig glad for at vi så langt kan konstatere at vi ikke har mistet en eneste av våre innbyggere som følge av covid-19. Det kan vi i stor grad takke dere alle for. Dere som lever og virker i Randaberg har gjort deres del av jobben. Næringsliv, frivillighet, kulturliv, kirke og trossamfunn har bidratt. Kommunens ansatte med rådmann og kommuneoverleger i spissen snudde seg rundt i ekspressfart og gjorde en formidabel innsats. Jeg kan ikke uttrykke stor nok takknemlighet for dette.

Selv om Randaberg har klart seg godt gjennom denne tiden, har det kostet.

Mange har ofret mye det siste året. For meg har det vært aller verst å oppleve at mange ikke har kunne få møte sine nære og kjære på grunn av restriksjonene. Mange har kjent og kjenner på ensomhet og mange har opplevd og opplever savn.

Jeg har snakket med drevne bedriftsledere som er bekymret for de ansatte som de må permittere, som føler hele livsverket de har bygget opp forsvinner på bare få uker. Og når du gir dem trøstende ord, brister stemmene i andre enden av telefonen.

Det har kostet!

Helsesektoren er satt på tidenes tøffeste prøve. Helsearbeiderne er vant med arbeidspress og uforutsette hendelser, men de er ikke vant med at det blir kamp om nok utstyr. De er ikke vant med vedvarende frykt for å bringe smitte inn i avdelinger med sårbare brukere. Og de er ikke vant med frykt for at de selv skal bli smittet, som kan medføre at flere må i karantene, og som igjen kan medføre at vi ikke har nok folk til å gjennomføre helt vanlige, men livsnødvendige helsetjenester. Det er litt av et ansvar våre hverdagshelter i helsesektoren bærer.

Jeg har lyst til å trekke frem to hendelser som har formet oss som samfunn.

– Den 8. mai var det 75 år siden Norge igjen ble et fritt land.

– Det er litt over 50 år siden Ekofiskfeltet i Nordsjøen ble oppdaget.

Begge disse hendelsene har stor betydning i hvordan vårt samfunn ser ut i dag.

Etter krigen i 1945 bygde vi sammen opp landet igjen, stein på stein. Med et mål for øye – aldri mer verdenskrig.

Sammen har vi bygget oljeindustrien som har gitt landet vårt en velstand og velferd de fleste andre land misunner oss.

I Randaberg har vi vår visjon «sammen skaper vi den grønne landsbyen» og denne visjonen kan på mange måter defineres inn i 75 års jubileet for frigjøringsdagen og inn i 50 års jubileet for funnet av oljen i Nordsjøen. Vi har gjort det sammen.

– Vi har bygget opp landet ved å stå sammen

– Vi har skaffet oss rikdom ved å stå sammen

– I 2020 har vi håndtert pandemien ved å stå sammen.

For tiden som kommer blir annerledes, men vi skal gjør det sammen.

– Vi skal omstille oss til et mer bærekraftig samfunn.

– Vi skal legge til rette for fremtidsrettede næringsområder og arbeidsplasser.

– Vi skal produsere norsk mat og ta vare på matjorda vår for fremtidens generasjoner.

– Vi skal legge bedre til rette for gode nærmiljø og bomiljø.

– Vi skal videreutvikle frivilligheten og kulturen som har formet oss i Randaberg.

Det er på denne måte vi skal utvikle det gode livet i Randaberg, vi skal gjøre det sammen.