Det bekrefter trener Espen Sørbø i forkant av første kamp mot KSK1.

– Selv om det ikke er flere elitelag med i Vestcup, så bruker vi denne turneringen til å kjøre litt samspill. Vi har tre jenter som fremdeles er på landslaget og vekkreist, så da må de som er igjen få litt kamptrening, sier han.

Skal møte herrelaget neste helg

Treneren sier det er samspill og kamptrening som er viktig i denne turneringen, og han er mindre opptatt av hvem de møter underveis.

– Vi må bare fokusere på flyt i vårt spill, og så forventer jeg egentlig at det er stor nivåforskjell på oss og de andre lagene, sier treneren.

– Hvilke tanker gjør du deg om oppladningen så langt før årets sesong?

– Den har for så vidt vært grei, men vi lider litt under at landslagsjentene er vekke, og at vår førsteopplegger Live Sørbø har hatt kyssesyke og akkurat har begynt å trene igjen. Så det har ikke vært en helt ideell oppladning, sier han.

Derfor ser treneren på Vestcup og tiden framover som viktig for å komme i god kampform til seriestart.

– Neste helg skal vi spille mot et herrelag sammensatt med elitespillere fra Randaberg. Da skal vi få brynt oss skikkelig, men da er også alle tilbake. Det blir første kampen med hele laget på plass, svarer Sørbø.

Men først er det altså turnering i Stavanger idrettshall.

– Nå gleder vi oss til å spille i Vestcup. Det er lenge siden.

Ukrainsk forsterkning

Siden forrige sesong har Randaberg-damene mistet kapteinen sin Maria Poole, som la opp, og dessuten søsteren hennes Emily som studerer i Australia. Laget har også mistet opplegger Ingrid Kvammen og dessuten Rugile Lavickyte, som holder på med fysioterapistudier i Nederland.

– Men så har vi fått noen tilflyttere, og blant annet er det spennende for oss i Randaberg at vi har fått en ukrainsk spiller, Dasha Stuzhuk, som kom til Randaberg som flyktning, og som har kommet inn i gruppa veldig, veldig bra. Det er moro. Vi har også fått med oss noen yngre spillere fra distriktet, så vi skal fighte, forhåpentligvis i toppen, forteller han.

Trives i spillergruppen

Daryna Stuzhuk sier på sin side at hun har spilt volleyball i mange år i hjemlandet.

– De siste fire årene har jeg spilt på et lag i den profesjonelle superligaen, og jeg har spilt på to lag i de to øverste divisjonene i Ukraina, forteller hun.

– Hvordan er det å spille volleyball med Randaberg?

– Jeg liker dette laget, og jeg liker volleyball i Norge. Det fint. Litt annerledes, men veldig fint og jeg liker det. Jeg synes det er fint at jeg kom til Randaberg, for det er et godt lag med hyggelige jenter og et godt trenerteam. Det er en fin gruppe.

– Hvor lenge har du bodd på Randaberg, og hvordan liker du deg så langt?

– Jeg har bodd en måned på Randaberg, men før det bodde jeg fire måneder på Karmøy. Både Karmøy og Randaberg rolige steder, og ikke så store. Det er fint å bo der, sier hun.

Daryna forteller at hun kommer fra en by med 76.000 innbyggere, ikke langt fra den hviterussiske grensen nord i det sentrale Ukraina.

– Hva tenker du om å delta i denne turneringen?

– Jeg liker det. Det er godt å se at så mange spiller volleyball, liker volleyball og har det gøy, sier hun.

Randaberg-damene vant de to første kampene lørdag, og skal spille semifinale mot Strand-Ulv søndag formiddag.

Sterkere herrelag i år

På herresiden stiller Randaberg med to lag i Vestcup. Trener for elitelaget, Kevin Ces, sier det er godt å få litt kamptrening igjennom en turnering som dette før sesongen starter for alvor.

– Vi kunne ønsket oss litt flere eliteserielag, som det var for noen år siden, men vi tilpasser oss, opplyser Ces. Årsaken til at de kan stille med to herrelag er at Randaberg i år har en større spillergruppe enn i fjor. Det er noe Ces setter pris på.

– Det er første gang på en stund at Randaberg har nok spillere. Nå har vi 13-15 spillere, noe som er helt supert. Det har pleid å være åtte-ti. Siden i fjor har vi en opplegger som har sluttet, men de fleste har fortsatt på laget, og vi har altså fått inn litt nytt blod med tre nye spillere. Det ser ganske bra ut. Vi er definitivt et bedre lag enn i fjor. Vi tror det er realistisk å nå en semifinale i år, sier han om årets sesong.

Går for to lag i finalen

Hva så med Vestcup?

– I denne turneringen skal vi altså delta i to puljer, og jeg håper de to lagene møtes i finalen. Det er målet når vi stiller elitelag, selv om det er delt opp i to lag, sier treneren.

Ces legger til at de denne lørdagen mangler noen spillere, men de kommer til å være på plass søndag. Han mener det er positivt med en slik turnering at yngre spillere får teste seg mot spillere med mer erfaring.

– Vi skal møte førstedivisjonslaget Sandnes og Kristiansund. Kristiansund spiller i andredivisjon, men de kommer alltid med litt eldre spillere som har ganske mye erfaring. De har en surprise-faktor. Det blir interessant, sier han.

Fra Sandnes til Randaberg

En av de tre nye spillerne på herrelaget i år heter Håvard Aarrestad. Ces sier han har eliteserieerfaring med Førde.

– Han vant ganske mye med dem, forteller treneren.

Håvard spilte for Førde i fire år, men forrige sesong spilte han for Sandnes i førstedivisjon.

– Jeg har faktisk vært innom Randaberg ett år tidligere, men fikk aldri vært med. Det var da jeg gikk på Toppvolley. Det blir spennende å spille på Randaberg i år, og spennende å komme tilbake til eliteserien. Det blir veldig gøy, sier Håvard, som opprinnelig er fra Sandnes.

– Nå bor jeg på Mariero, så med den nye tunnelen blir det veldig enkelt å komme seg til Randaberg. Nå kan jeg kombinere det å spille volleyball med studier, og jeg har mye tid til å trene. Jeg satser på at det blir en bra sesong. Vi har et veldig bra lag i år, så det blir veldig spennende, sier økonomistudenten. Han forteller at han går siste året på bachelor.

– Hvordan blir det å spille i Vestcup?

– Det blir godt å komme i gang med kamper igjen. Det er noe helt annet å spille treningskamper enn bare spille kamp på trening. Her kan vi få testet litt, teste folk på forskjellige plasser, finne ut hvor folk trives best å spille og hvor de gjør det best, sier han.

Begge herrelagene vant sine kamper lørdag, og skal spille semifinaler søndag. Randaberg 1 møter ToppVolley Norge 1, mens Randaberg 2 møter Sandnes.