Gå til sidens hovedinnhold

Stavanger kommune tilbyr randabergbuen flere kulturtilbud, teater, kino, ishall med mer, som Stavanger ikke akkurat får noe igjen for

For abonnenter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig valgte Dag Raustein å komme med et tilsvar til mitt debattinnlegg i Bygdebladet nr. 41. Det legges merke til at jeg, i disse «Trump-tider», blir faktasjekket. Med kart som referanse. Det synes jeg er litt artig.

En rask titt Googlemaps viser at øst for Randaberg finnes litt sjø før Hundvåg dukker opp, sørøst finner vi Stavanger sentrum, sør finner vi Kvernevik (som er Stavanger kommune), vest er det hav og i nord har vi Rennesøy, som også er i Stavanger kommune. Jeg er noe bastant i min påstand om Stavanger til alle kanter. En kan ikke forlate Randaberg i bil eller buss uten å kjøre innom Stavanger kommune, uansett hvilken vei du kjører ut av kommunen.

Les også

Denne flotte, grøne kommunen klarer seg svært godt på eigne bein

Nå er det slik at Stavanger begynner å få litt problemer med plass. Det bygges ut over alt i Stavanger. Kommunen driver en noe aggressiv fortetting enkelte steder. Hva skjer når det ikke er mer plass igjen? Da er plutselig Randaberg et lett «offer», med mye plass. Det er da de folkevalgte begynner å rope til dem på Stortinget. Stavanger FrP har faktisk tidligere vært inne på tanken, ifølge Stavanger Aftenblad i februar 2020. .

Hetland kommune og Madla kommune hadde i sin tid en rekke argumenter om hvorfor de ikke skulle bli en del av Stavanger kommune. Argumentene var mange, men slaget var tapt. Selv Arne Rettedal, som Høyremann, var i utgangspunktet mot en sammenslåing. Det er ikke sannsynlig at noen ny regjering vil splitte verken Madla eller Hetland fra Stavanger. Vedtak gjort av tidligere regjeringer blir nemlig sjelden reversert av en ny regjering, til tross for fagre valgløfter.

Målet med en kommunesammenslåing er blant annet å sikre innbyggerne bedre kommunale tjenester samt spare penger i form av effektivisering. Dette handler om å styrke de fagmiljøer som er og sikre et godt helsetilbud til kommunens innbyggerne. Oppgaver som løses lettere, billigere og mer effektivt dersom en driver med stordrift. Stavanger kommune tilbyr allerede randabergbuen flere kulturtilbud, teater, kino, ishall og så videre, som Stavanger ikke akkurat får noe tilbake igjen for. Er det slik at hver og en randabergbu arbeider i Randaberg kommune, eller forlater flertallet kommunen for å jobbe?

Les også

Denne flotte, grønne kommunen lever for øyeblikket på Stavanger sin nåde

Jeg har en grunnleggende tro på at, for eksempel, en lærer som underviser i samfunn på 9. trinn ved Harestad skole har enormt mye faglig å tjene på å få tilgang til et bredere og større fagmiljø. Eller at vedkommende som styrer Sande barnehage har tilgang til flere kommunale ringevikarer. Eller at de som jobber med PPT og barnevern har den bredden og det tilbudet som er nødvendig for å kunne gjøre en tilfredsstillende jobb. Mye av det som er bra med en kommunesammenslåing er ikke nødvendigvis det du ser rundt deg hver dag. Eller på Mega.

Hvordan kan våre kjære øyboende naboer være så misfornøyde med en sammenslåing som fant sted 1. januar i år? I så fall kan nesten tro at de ikke har gitt Stavanger kommune en sjanse.