Under næringslivets julefrokost kunne avtroppende kultursjef i Randaberg kommune, Anders Jaarvik, fortelle om deres planer rundt den historiske fotoutstillingen som skal finne sted på torget i Randaberg sentrum neste år, 29. januar.

Gjennom en rekke bilder skal man få et glimt av kommunens historie, som strekker seg helt tilbake til 1922.

– Det var da Randabergs aller første ordfører, Andreas Harestad, reiste til Oslo og fikk Kongens signatur i statsråd. Datoen var 1. juli 2022. Da ble Randaberg en egen kommune, innleder Jaarvik.

Bak utstillingen. som har fått navnet «Sammen i hundre år» har kommunen med seg mange samarbeidspartnere, blant andre Jærmuseet.

– De har vært sterkt involverte på den faglige siden. Vi har gjort et dypdykk i deres arkiv, i Bygdebladet sitt arkiv og vi har fått mange bilder som innbyggerne har levert til servicetorget. I tillegg har mange engasjert seg i prosjektet med bidrag over Facebook, forteller Jaarvik.

– Dere kan glede dere, legger han ettertrykkelig til.

Fotoutstillingen produseres i samarbeid med Playdesign og Smed T. Kristiansen.

Utstillinger og lansering

Biblioteket skal også ha utstilling. Datoen er 29. januar til 6. februar. Utstillingen har fått navnet «Biblioteket i hundre». Her blir det utstilling med gamle nummer av Bygdebladet og en samling lokale bøker.

– Biblioteket har vært en del av kommunens tjenester alle de hundre årene, og bidrar med flere arrangementer gjennom hele året, sier kultursjefen: datoen 23. april skal de i samarbeid med Randaberg Husflidlag stelle i stand et kreativt familieverksted med utgangspunkt i barneleker.

Jaarvik kunne også fortelle at det blir lansering av jubileumsboken til Thor Geir Harestad 8 juni, i Varen kulturscene. Randaberg Folkebibliotek er også involvert i dette arrangementet.

– Da skal han fortelle om boken, som baserer seg på hundre års historie. Dette er et fantastisk spennende prosjekt.

Vandreteater

Datoen 10. til 12. juni skal Randabergs internasjonale artist, DJ og produsent, Hans-Peter Lindstrøm, komponere musikk til vandreteateret fra Viste strandhotell til Vistnestunet. Festivalen har fått navnet «Snipp, snapp, snute, du er ute – en fortelling om Randaberg».

Sammen med Randaberg kulturskole, UiS og lokale utøvere, frivillige og en rekke profesjonelle utøvere, inviteres publikum til en minnerik opplevelse. Det hele avsluttes med fest i skogen med Lindstrøm i førersetet.

Fullspekket aktivitetshelg

Videre kunne Ellen Marie Innvær og Merete Økland Espedal fortelle om festivalen på Randabergfjellet. Med stor suksess i fjor skal de bygge videre på konseptet i år, men en rekke begivenheter hele helgen fra 17. til 19. juni.

– Vi har virkelig tro på en skikkelig fin festival for hele familien, sier de.

Fredag blir det blant annet grillfest i regi FAU, gratiskonsert på kvelden og muligheten for overnatting i hengekøyer på fjellet for ungdommene.

Lørdag blir det familieaktiviteter med det mye omtalte Randabergfjellet Opp for voksne og Randabergfjellet Rundt for barn. På kvelden arrangeres Randabergfjellet LIVE, med trekkplastrene Stavangerkameratene og Smith & Thell.

Søndag blir det familiegudstjeneste på Randabergfjellet.

Storslått på Varen kulturscene

Til slutt kunne Jaarvik også røpe at Stavanger Symfoniorkester kommer til Varen kulturscene for aller første gang 7. september.

– De kommer med dirigent Tianyi Lu fra New Zealand og Kino, bosatt i Nederland, sier han.

Hun har allerede rukket å bli en anerkjent dirigent. Hun har samarbeidet med store orkestre verden over.