Legger til rette for at flere enkelt kan bruke sykkel i stedet for bil

Sykkelparkering: Veiingeniør i Rennesøy kommune, Jostein Vårlid, har hatt mye med sykkelparkeringene som nå blir etablert på de grønne øyene, som her i Vikevåg. De etableres for at folk kan sette fra seg sykkelen under tak og låse den fast på et bussknutepunkt.

Sykkelparkering: Veiingeniør i Rennesøy kommune, Jostein Vårlid, har hatt mye med sykkelparkeringene som nå blir etablert på de grønne øyene, som her i Vikevåg. De etableres for at folk kan sette fra seg sykkelen under tak og låse den fast på et bussknutepunkt. Foto:

– Hmm, jeg hadde ikke regnet med at alle mopedene skulle bruke sykkelparkeringen, sier Jostein Vårlid betenkt.

DEL

Rennesøy kommune har etablert sykkelparkering i Bergjekrysset i Vikevåg, og de neste dagene kommer det en også på Sokn.

– Vi gjør dette som et bidrag til at folk enkelt skal komme fra hjemmet til et bussknutepunkt uten å bruke bil. Man ønsker gjerne at sykkelen skal stå under tak, og kunne låses fast, sier Jostein Vårlid, som er veiingeniør i kommunen.

Bygdebladet møtte ham på den nyasfalterte, renoverte parkeringsplassen like ved brannstasjonen i Vikevåg fredag morgen. På sykkelparkeringen sto det en sykkel parkert, og flere mopeder.

– Sykkelparkeringen er ikke for mopeder, men sykler. Mopeder kan stå ved siden av sykkelparkeringen, sier Vårlid og håper det vil bli respektert. Det er aktuelt å merke opp egne plasser for moped.

Statlig tilskudd

Rennesøy kommune søkte om økonomisk støtte fra Miljødirektoratet via tilskuddsordningen Klimasats. Vårlid laget søknaden våren 2018, så han kjenner saken godt. Kommunen fikk tilsagn om penger i fjor høst mot at den bevilget et like stort beløp på egen hånd.

Det ble penger nok til å kjøpe inn tre sykkelparkeringer, en i Vikevåg som er på plass nå, en på Sokn, som blir klar en av de neste dagene og det skal bli sykkelparkering også på Askje. Det er uklart ennå hvor den på Askje skal plasseres for ikke å forstyrre trafikken på E 39, men den skal komme etter hvert.

Montering av lys på den nye gang- og sykkelveien på Sokn er godt i gang. Snart kan en ferdes trygt på sykkel eller til fots hele veien fra Bru til bussknutepunktet på Sokn. I forgrunnen ses det nye opphøyde gangfeltet som er bygget i Åmøyveien som en del av sykkelveiprosjektet.

Montering av lys på den nye gang- og sykkelveien på Sokn er godt i gang. Snart kan en ferdes trygt på sykkel eller til fots hele veien fra Bru til bussknutepunktet på Sokn. I forgrunnen ses det nye opphøyde gangfeltet som er bygget i Åmøyveien som en del av sykkelveiprosjektet. Foto:

– Kun veilys mangler på den nye gang- og sykkelveien langs Bruveien mellom Sokn busstasjon og Golhaugveien, men når den snart er klar, kan publikum enkelt sykle fra Bru til Sokn, parkere sykkelen i sykkelparkeringen og reise med bussen videre. Det kan jo nesten ikke bli bedre, sier Jostein Vårlid fornøyd. Han legger til at bomringen var et poeng i søknad om midler til sykkelparkering fordi flere velger buss når de skal til jobb eller skole utenfor Rennesøy. Kommunen ønsker derfor å legge til rette for at man kan bruke sykkel mellom hjemmet og bussholdeplassen.

Fredag formiddag jobbet det folk med å montere veilys på den nye gang- og sykkelveien på Sokn, så dette er nok ikke langt unna.

Samarbeid med fylket/vegvesen

Samtidig som Rennesøy kommune jobbet med sykkelparkeringer, hadde Rogaland fylkeskommune og Statens vegvesen planer om å forskjønne sine eiendommer i Vikevåg og på Sokn. Parkeringsplassen ved Bergjekrysset i Vikevåg er asfaltert, det er støpt en kant mot skråningen som skal hindre jord å renne ut på asfalten, og det kommer nytt lys på plassen.

Det samme er gjort på Sokn. Vegvesenet har sørget for at den store åpne plassen ved busstasjonen har blitt asfaltert, og i tillegg skal det beplantes i et område midt i det store arealet og det skal merkes opp parkeringsplasser for vogntog.

– De sammenfallende arbeidene passet godt på den måten at vi kunne benytte samme entreprenørkapasitet som allerede var på stedet. Nå blir det greit på flere steder å sette fra seg sykkelen, låse den og så gå på bussen, sier Jostein Vårlid og håper mange vil benytte seg av tilbudet.

Kort vei: Sykkelparkeringen i Vikevåg er plassert like ved siden av bussholdeplassen ved Bergjekrysset. Sammen med Jostein Vårlid står teknisk sjef Bård Ove Pedersen, som også er godt fornøyd med de nye sykkelparkeringene og måten plassene de er plassert nå er blitt renovert.

Kort vei: Sykkelparkeringen i Vikevåg er plassert like ved siden av bussholdeplassen ved Bergjekrysset. Sammen med Jostein Vårlid står teknisk sjef Bård Ove Pedersen, som også er godt fornøyd med de nye sykkelparkeringene og måten plassene de er plassert nå er blitt renovert. Foto:

Artikkeltags