Gå til sidens hovedinnhold

Takk nei til berusede kapteiner i sommer

Noen glass hvitvin til rekene og kalde pils på brygga er for mange selve definisjonen på sommeridyll. I kombinasjon med føring av båt skaper imidlertid alkohol mange farlige situasjoner på havet hvert eneste år. Velg din kaptein med omhu.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Solen titter frem, gradestokken viser badevennlige temperaturer og bølgene skvulper mot skroget: årets båtsommer er endelig i gang! Mange har gledet seg lenge til å komme på vannet dette året, og mange har reist til de idylliske kystområdene rundt Kvitsøy for å feriere på sjøen. Vi er glade for at så mange benytter seg av det fantastiske båtlivet Kvitsøy har å by på, med vakker natur, sjarmerende øyriker, rikt fugle- og dyreliv, bading, god mat, fellesskap og morsomme båtaktiviteter.

Vi er mindre glade for funnene i en fersk undersøkelse som er gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til. Den viser nemlig at 6 prosent i Kvitsøy kommune har sittet på med en beruset båtfører. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Alkohol og båt er en dårlig kombinasjon fordi det øker risikoen for ulykker. I fjor var halvparten av de omkomne på sjøen ruspåvirket. I år skal rekordmange feriere i Norge, og aldri før har flere planlagt båtferie. Kombinert med tallene i undersøkelsen gir det grunn til bekymring. Vi vil ikke ha en ulykkessommer.

Si nei

Det er båtførerens beslutning og ansvar om hun eller han velger å føre båt etter å ha drukket alkohol. Men valget om å sitte på, er ditt. Og grunnene til at du bør si nei til berusede kapteiner er mange:

Kapteinen har redusert reaksjonstid, koordineringsevne og balanse

Kapteinen blir mer impulsiv, er villig til å ta større sjanser og tenker mindre på konsekvenser.

Kapteinen (og passasjerer) blir betydelig dårligere på å håndtere en eventuell ulykke, og til å redde seg selv og eventuelle medpassasjerer

Kapteinen (og passasjerer) blir mindre svømmekyndig, og kroppen kjøles raskere ned med promille i blodet.

Den vakre kysten vår er en unik kilde til gode opplevelser på vannet sammen med dem man er glad i. Samtidig følger det et stort ansvar med å føre båt med passasjerer om bord. Hvert år blir vi minnet om hvor galt det kan gå. I år er risikoen enda større, med rekordmange båter og mennesker på havet. Vi håper alle vil ta dette ansvaret på alvor i sommer, og tenke seg om før man drikker alkohol og fører båt. Vi har ingen å miste.