Lagleder Tom Ørjan Sande fra RIL har drevet på lenge med fotball, og han er en av de lokale ildsjelene som holder liv i klubben. Noe av arbeidet han er med på er å organisere kamper, og være vert for bortelagene.

Når Bygdebladet kontakter ham, snakker Sande over telefonen etter å nettopp ha byttet om fra natt- til dagvakt. Han vokste opp et steinkast fra stadion, og spilte fotball selv, men begynte offshore allerede før han fylte 20 år. I denne perioden ble hviletiden på fastlandet mest preget av spilling. Ting endret seg da han ble far.

Spille på lag

Fotball hadde alltid vært interessant for Sande, men han endte med å drive med lokalfotballen fordi døtrene hans engasjerte seg i sporten. Han ønsket å følge dem tettest mulig.

– Jeg vil følge jentene mine i fotballen så lenge de driver på med det, og eventuelt fortsette. Sporten selv vil jeg fortsette med resten av livet, sier Sande.

Som lagleder for jenter 12 og jenter 9, driver han blant annet med planleggingen av treninger og organisering av kamper.

– Fotballen blir en arena for folk å møtes. Hvor viktig er det for barn?

– Det er viktig å kunne spille på lag med noen, å kunne samarbeide med noen. Vi har sosiale kvelder hvor de utvikler vennskap. Alle randabergskolene samles sammen med de andre kretsene, så jentene blir kjent med andre utenfor egne skoler og gjennom å spille kamper mot andre lag. Naturligvis har vi også idretten for å holde oss i form.

Følge opp tett

Han forteller videre at han har fulgt jentene sine i mange år, og at det føles godt å se hvordan de utvikler seg. De er hans drivkraft for å fortsette med arbeidet i lokalfotballen.

– Selv om fotball er en stor lidenskap i mitt liv, og jeg kunne brukt all min fritid på fotball, er det jentene som betyr mest for meg, og den største faktoren til at jeg driver på med dette, sier han.

På spørsmål om hvordan det er for ham å drive med arbeidet i lokalfotballen, og samtidig ha den lange tiden offshore, svarer Sande at han bruker store deler av pausene sine på jobben. Når han er hjemme derimot, har han masse tid til å gjøre arbeid for klubben, og samtidig ta vare på seg selv.

Hjemme på Randaberg er han del av Grødem Runners – den lokale friidrettsklubben. Og når han har tid til det, hjelper han med å få samlet de eldste i fotballen.

– Jeg ønsker å legge mest mulig til rette for dem, samt å finne sosiale ting å gjøre slik at de ikke slutter. Det tynnes ut i rekkene i lokalfotballen når de blir eldre. Vi har hatt sosiale tilstelninger og prøver å ha reiser med de eldste, gjerne til Danmark. Med de yngste blir det Kristiansand.