Det er Per Kristian Svendsen, professor i trombone ved Universitetet i Stavanger og initiativtaker til Bjergsted Brass Week, som sier dette til Bygdebladet.

- Aldri tidligere har et sånt ensemble spilt i klosteret, legger han til.

Samarbeid

Det er Bjergsted Brass Week som sammen med organisten i Rennesøy kommune, Ole Hodnefjell, som inviterer til en spennende og annerledes konsert i Utstein kloster onsdag 20. september.

- Så er det gratis entré med kollekt ved utgangen, sier Per Kristian Svendsen. Kollekten går til å dekke diverse utgifter ved konserten.

Spesiell klangopplevelse

Det er det internasjonale ensemblet Caecilia-Consert som skal holde konsert med et spennende repertoar fra renessansen og barokken.

- Publikum vil få oppleve helt annerledes klanger enn de er vant til i denne flotte kirken, sier Svendsen.

- Hvordan?

- Fordi ensemblet ikke bruker moderne messinginstrumenter, men noe som er kopi av 400 år gamle instrumenter, som gir helt annerledes lyd som igjen blander seg bedre med den menneskelige stemmen, forklarer han.

De fem medlemmene i ensemblet Caecilia-Consert har spesialisert seg på eldre klassisk musikk, og framfører altså denne på kopier av historiske messinginstrumenter.

De besøker UiS som gjestelærere på den årlige inspirasjonsuka «2Bjergsted Brass Week».

Fremragende musikere

Tema på årets brassuke er «Early Brass», og Caecilia-Consert er ett av de verdensledende ensembler innenfor denne sjangeren. De har en svært fleksibel besetning etter hvilke oppdrag de skal gjøre.

Ved besøket denne uka holder de kurs for hele klassisk linje på Universitetet i Stavanger, og de kommer derfor med den engelske sopranen Faye Newton, den engelske barokktromponisten Neil Brough, den italienske barokkfiolinisten Stefano Rossi, den hollandske barokkfagottisten Wouter Verschuren, den amerikanske organisten og cemballisten Kathryn Cok og lederen, engelske Adam Woolf, som forøvrig er bosatt i Nederland.

Ekstraordinært

- Jeg er helt sikker på at dette blir ekstraordinært. Og så er det så fint at vi får slike gjester til å spille på et så flott sted som Utstein kloster. Her må folk virkelig kjenne sin besøkelsestid til en gratis konsert, sier Per Kristian Svendsen.