- Dette hadde vi aldri fått til uten Jostein Gard, sier Marie-Theres Fojuth, avdelingsdirektør, avd. for kulturhistorie ved MUST (Museum Stavanger).

Dugnad

Jostein Gard, som driver Gard gartneri på Talgje, er konsulent og sponsor for den nye klosterhagen. Sammen med Trond Bø har de funnet ut hva som måtte med av blomster, planter og urter.

- Det er blitt veldig bra. Men det trenger nok et par år for at plantene virkelig får satt seg, sier Gard om klosterhagen som kom på plass i midten av mai.

- Hagen gir et helt eget samtalemiljø. Det er et sted hvor man kan sette seg og stresse ned, det er blitt et helt annen atmosfære, sier Bø.

- Klosteret fortjener virkelig dette. Det er flott dugnadsarbeid som er gjort, sier Gard.

- Alle klostrene hadde en slik hage vet du, forteller Bø engasjert.

- Det er som en Edens hage. Paradisets hage. Her hadde de 110 forskjellige planter, urter og prydblomster som de brukte til både matlaging, medisin og til å lage blekk for å skrive med, sier Bø kledd i tidsriktig drakt, laget etter vertslige klær fra 12-1300-tallet, funnet på Island.

Ser man ned fra andre etasje i klosteret, på de fire kassene med blomster, urter og forskjellige planter i klostergården vil man se at plasseringen er nøye gjennomtenkt, og lager et kors.

- Kassene er det teknisk avdeling ved MUST som har laget. Ved å bruke kasser slipper vi å søke Riksantikvaren om dispensasjon, sier Fojuth.

Utvikle klosteret

Draktene vertene har på, og den nye klosterhagen er planlagte grep, og arbeidet er ikke ferdig.

- Vi jobber for å være det attraktive, synlige og tilgjengelige klosteret. Hagen og vertenes drakter er en del av opplevelsen besøkende får. Det er hjelper på historieformidlingen vi skal gjøre, sier Fojuth.

MUSTt søkte fylkeskommunens "handlingsprogram næring", og fikk tilsagn om støtte på kr 300 000,- i støtte i år og kr 300 000,- som kommer neste år, for å utvikle kulturturismen ved klosteret.

- Vi ønsker at klosteret er et sted som lokale øyboere og regionens beboere besøker igjen og igjen, sier Fojuth.