Den nye forestillingen er i hovedsak skrevet av Leif Arild Steen, med god hjelp av hans kolleger. Det er en såkalt «spin-of» etter Luther med latter, som livsgnistgjengen spilte hele 54 ganger i fjor.

- Ja, nå kommer oppfølgeren til Luther med latter, sier Steen til Bygdebladet.

Den ufortjente nåden

- Luther-forestillingene i fjor ga oss mot og inspirasjon til å lage en oppfølger om Luthers hovedbudskap, nåde, sier Steen.

- Hvorfor tar dere opp dette?

- Det kan aldri bli nok fokus på nåden. Ofte blir det en moralsk pekefinger i stedet, svarer Steen.

Rolf Ådne Sele, til daglig lærer ved Randaberg videregående skole, har ulike roller i «Nåde», deriblant John Henry Newton, en engelsk sjøkaptein og slavehandler som levde mellom 1725 og 1807.

- I forestillingen vil publikum møte en rå kaptein som henter slaver fra Afrika til England, sier Sele.

Newton opplevde på et tidspunkt selv å bli tatt til fange og ble behandlet like brutalt som andre slaver. En farlig overfart langs Afrikas kyst i 1748 fikk ham inn på nye tanker rundt dette.

- Innholdet i forestillingen viser at nåden er ubegripelig stor og gjelder alle mennesker i alle situasjoner og sammenhenger, sier Rolf Ådne Sele.

- Hvordan er den ufortjent?

- Det ligger i ordet nåde, at det er noe vi får ufortjent, så vi snakker om en raus Gud, svarer Sele og Steen nikker.

- Nådens mysterium, det at man kan få tilgivelse selv om man ikke fortjener det. Dette budskapet må løftes mer fram, mener jeg. Vi er ikke perfekte noen av oss. Tabber vi oss ut, så trenger vi av og til nåde. Både Guds nåde, men også oss mennesker mellom, sier Leif Arild Steen.

 

Realistisk spill

Mot slutten av 1770-tallet skrev sjøkaptein John Henry Newton teksten til den kjente salmen «Amacing Grace».

- I en forestilling med usedvanlig vakker musikk tar vi for oss den fantastiske nåden, som vi gjør alt for å sette inn i større perspektiv, sier Steen.

Som i «Luther med latter» vil publikum også i «Nåde» møte igjen en distré og nevrotisk professor, fortelleren som underveis skal forklare hva som skal skje. Dagens faktasjekk ville felt professoren på mye, men dette grepet viser at gjengen i Ryfylke Livsgnist løfter fram viktig historie.

Professoren blir spilt av Tolli Frestad, og Svanhild Eggebø Spanne skal blant annet spille ei dame som er dømt til døden.

- Noen av scenene er ganske røffe ja. Men vi tar utgangspunkt i historisk fakta og bibelske fortellinger. Og så balanserer vi dette med musikk og humor innimellom, sier hun.

Middag i pilegrimsgarden

Utstein Pilegrimsgard sto som medarrangør da «Luther med latter» ble spilt i klosterkirken for ett år siden.

- Det var enkelt å si ja til å bli med også i år. Vi har lyst på et årlig arrangement som kan trekke mye folk, og så serverer vi middag både i forkant av forestillingen og etterpå, sier daglig leder Arvid Kaspersen.

Så travle folk kan dra rett fra arbeid, spise i Utstein Pilegrimsgard og få med seg viktig historie framført på en humoristisk måte, som er et slags varemerke i Ryfylke Livsgnist sine oppsetninger.

- Men viktig å understreke at vi ikke tuller med hovedbudskapet. Dette er absolutt ingen revy, men forhåpentligvis en forestilling som får fram budskapet om nåde på en god måte.

[faktaboks644]