– Jeg vil at folk skal komme for å se den når jeg viser den fram for første gang 23. november, så du får bare ta bilde av deler av den, sier Suzanna Freeman-fanuelsen smilende og viser stolt fram produktet sitt.

Det startet for to år siden, da Suzanna lanserte idéen for sin mor på en hyttetur.

– Jeg og mamma satt på hytten i Holtaheia, og jeg sa at jeg hadde lyst til å lage en festdrakt. Mamma sa «du er galen», men jeg hadde allerede tegnet en fasong jeg var fornøyd med. Og jeg var hundre prosent sikker på at jeg ville ha et broderi av Utstein Kloster på ryggen, forteller Suzanna.

Hun bestemte seg for å realisere drømmen sin. Litt som en takk til Rennesøy kommune, som tok vel imot henne og familien da de flyttet dit for 11 år siden, og som hun synes har et godt tilbud til sine innbyggere. Og litt for å gjøre stas på kommunens kulturarv og norske håndverktradisjoner.

30 meter stoffTo år senere er festdrakt for Rennesøy klar til produksjon i Suzannas Lille Systue i Vikevåg. Underveis har det gått med 30 meter lerretsstoff før Suzanna fant fram til det endelige mønsteret for drakten.

Suzanna har helt bevisst valgt å bruke norske leverandører av alt fra stoff, sjal og vevde bånd til broderier og draktsølv.

– Jeg kunne nok fått mye til en tredel av prisen i utlandet, men jeg mener vi må ta vare på norske arbeidsplasser og tradisjoner, sier hun bestemt og legger til at hun blir lei seg når hun leser at 70 prosent av alle bunader nå produseres i Kina eller utviklingsland.

Sølv fra Folke HelleSølvsmeden på Finnøy, Folke Helle, har spesiallaget søljen og alt sølvet som ellers hører til festdrakten.

– De har gjort en stor jobb med å få det til akkurat slik jeg ønsket at det skulle være, sier hun fornøyd og viser frem mansjettknapper, maljer, halsknapper og hekter som er designet spesielt for Rennsøydrakten.

Drakten er sydd i marineblått ullstoff vevd hos Mandal Veveri. Den har hvit skjorte og et stort ullsjal som er vevd i farger som matcher båndene nederst på drakten. Beltet i livet og broderiet på ryggen, sammen med fargevalget og sølvet, knytter drakten til Rennesøy og Rennesøys natur og historie.

– Nå gleder jeg meg veldig til å presentere festdrakten. Jeg håper det kommer masse folk til Utstein den 23. november, sier hun.

Da skal både damedrakten og jentedrakten vises frem. Enn så lenge er det ikke laget noen herreversjon av Rennesøy-drakten. Det får eventuelt komme senere.

[galleri488LF]